fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli žalbu Ustavnom sudu zbog Zakona o energetici

Podnijeli žalbu Ustavnom sudu zbog Zakona o energetici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Ustavnom sudu žalbu kojom traži utvrđivanje povrede osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom i međunarodnim dokumentima prilikom sprovođenja javne rasprave o izmjenama Zakona o energetici.

Pravni savjetnik pri toj NVO, Ines Mrdović, kazala je da je tokom protekle javne rasprave o izmjenama Zakona o energetici, Ministarstvo ekonomije samovoljno postupalo i povrijedilo neka od osnovnih ljudskih prava garantovana Ustavom i međunarodnim dokumentima.

„Zbog toga je Ustavnom sudu upućena ustavna žalba, kojom se traži utvrđivanje povrede tih prava“, navela je Mrdović u saopštenju.

Ona je podsjetila da je iz ASP-a, tokom rasprave, dostavljeno 35 pojedinačnih komentara na sadašnja zakonska rješenja i na predložene izmjene, ali je Ministarstvo razmatralo samo 15-ak komentara, i to samo one koji se odnose na predviđene zakonske izmjene.

„Stoga ASP traži od Ustavnog suda da utvrdi da li je time povrijeđeno pravo na neposredno vršenje vlasti, kao i pravo obraćanja državnim organima“, poručila je Mrdović.

Značajan dio komentara ASP-a obuhvatio je postojeća zakonska rješenja o subvencijama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, odnosno malih hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrana (VE), te je predloženo njihovo brisanje.

„Međutim, Ministarstvo ekonomije nije pokazalo ni minimum spremnosti da sa leđa potrošača skine ogroman namet na koji ih je primoralo kroz ogromne subvencije koje plaćaju privilegovanim pojedincima“, rekla je Mrdović.

Uprkos tome što, kako je saopštila, nije potvrđen javni interes od projekata mHE i VE, te ogromnom nezadovoljstvu potrošača zbog visokih nameta i naročito mještana na sjeveru zemlje, kojima su rijeke bukvalno otete i oni primorani da se iseljavaju, Ministarstvo istrajava u pogubnoj politici na njihov račun.

„Tako će u narednih deset godina, ukoliko ostanu na snazi postojeća pravna rješenja, od potrošača biti uzeto oko 200 miliona EUR subvencija, što je novac koji može da riješi većinu potreba za socijalnim i obrazovnim objektima u zemlji“, smatra Mrdović.

Prema njenim riječima, umjesto da se tim novcem grade dnevni centri za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju, domovi za stare i nemoćne, škole i vrtići, Vlada ga uzima od potrošača da bi se pojedinci ekstra bogatili.

„I ne samo to. Uz bogaćenje, oni uništavaju rijeke koje su opšte dobro svih crnogorskih građana i koje su ograničeni prirodni resurs ove zemlje, te ih kao takve treba sačuvati za buduće generacije, kako bi i njima nešto preostalo“, zaključila je Mrdović.

Najčitanije