fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli žalbu Apelacionom sudu

Podnijeli žalbu Apelacionom sudu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Punomoćnici firme Montenegroregion podnijeli su Apelacionom sudu žalbu na presudu Privrednog, u vezi sa sporom koji dvije godine vode protiv države, odnosno Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Opštine Кotor.

Privredni sud je nedavno odbio tužbu Montenegroregiona, čiji su vlasnici Rusi Aleksandar Miazin, Sergej Кonovaljuk i Aleksandar Кondratenko, kojom su tražili odštetu od države od 17,8 miliona, uz zatezne kamate, što je prema ranijima navodima ukupno oko 20 miliona EUR, piše Dan.

Žalbom Apelacionom sudu tražili su da se presuda sudije Privrednog, Dijane Raičković, ukine ili preinači.

„Pobijana presuda u osporenom dijelu donijeta je uz bitne povrede odredaba parničnog postupka, te na osnovu nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i uz pogrešnu primjenu materijalnog prava, pa je u tom smislu valja ukinuti ili preinačiti“, navodi se u žalbi.

Investitori iz Rusije kupili su 2006. godine zemljište u Morinju, površine skoro osam hiljada kvadrata, uz obećanje da će tu moći da grade turistički kompleks. U tužbi su naveli da su prevareni, pošto su dvije godine nakon kupovine zemljišta nadležni tu parcelu u Detaljnim urbanističkom planu (DUP) obilježili kao zelenu površinu na kojoj nije dozvoljena izgradnja turističkog kompleksa.

Državni organi su ih savjetovali da pokrenu izmjenu nacrta DUP-a Morinj, o svom trošku, što su i uradili, kao i HIA studiju, koja tada nije bila definisana zakonskom regulativom Crne Gore. Sve zahtjeve državnih organa su ispunili, ali do izmjene DUP-a nije došlo, jer je prošao zakonski rok.

Posebnu štetu su pretrpjeli zbog ugovora zaključenog s preduzećem Energol iz Rusije, koje je bilo zaduženo za pronalaženje osoba koje sa Montenegroregionom žele da zaključe ugovor o kupovini budućih objekata u Morinju.

Najčitanije