fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli još dvije inicijative

Podnijeli još dvije inicijative

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladine organizacije Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu, uz podršku WWF Adrije, podnijeli su danas Ustavnom sudu još dvije inicijative za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o energetici, koje se odnose na projekte malih hidroelektrana (mHE).

Iz WWF Adrije su objasnili da su obje inicijative podnijete zbog kršenja principa jednakosti.

„Prvom se traži ocjena odredbi kojima se za izgradnju energetskih objekata snage do jedan megavat (MW) ne zahtijeva konkurentski postupak prikupljanja ponuda na osnovu jasnih, transparentnih i nediskriminatornih kriterijuma“, naveli su iz WWF Adrije.

Taj postupak se zahtijeva za objekte snage veće od jedan MW, a i jedni i drugi ostvaruju iste podsticajne mjere, čime je narušena jednakost garantovana Ustavom.

Iz WWF Adrije su kazali da se drugom inicijativom traži ocjena ustavnosti jedne od odobrenih povlastica proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno oslobađanja takvih proizvođača od plaćanja troškova balansiranja sistema.

Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu su prošle sedmice podnijeli odvojenu inicijativu kojom su tražili ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o energetici, koje se tiču statusa privremenih povlašćenih proizvođača električne energije iz mHE.

Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu su apelovali na Ustavni sud da što prije razmotriti inicijative, u kontekstu do sada pokazanih štetnosti projekata mHE na životnu sredinu i izdatke potrošača.

„O kolikom udaru na džepove potrošača se radi, najbolje pokazuje nedavno objavljeni podatak da je od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno 13,4 miliona EUR subvencija“, rekli su iz Akcije za socijalnu pravdu.

Oni su dodali da su u istom periodu potrošači platili i 40 miliona EUR za tehničke gubitke u distributivnoj mreži, kao i da bi prema njima pravednije da su subvencije, umjesto privatnim investitorima, korištene za pokrivanje tih gubitaka.

Najčitanije