fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodgorica i zvanično pisala Briselu zbog kineskog duga

Podgorica i zvanično pisala Briselu zbog kineskog duga

Podgorica, Brisel, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je nedavno uputila zvaničan zahtjev Evropskoj komisiji (EK) kojim traži pomoć evropskih institucija za poravnanje kineskog duga, potvrđeno je u sjedištu te institucije.

“Primili smo pismo Crne Gore i pripremamo odgovor”, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka EK, Ana Pisonero.

Kako su naveli zvaničnici koji su imali uvid u pismo, zvanična Podgorica traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta.

Izvori iz te institucije tvrde da su u redovnom kontaktu za podgoričkim vlastima, jer postoji volja evropskih zvaničnika da se na neki način pomogne da se omogući održivost javnog duga, ali da ni u jednom slučaju to ne podrazumijeva da će Evropska unija (EU) otplatiti dug Crne Gore prema kineskim bankama.

Izvori iz EK su ocijenili da su i crnogorske vlasti svjesne da “nema nekog jednostavnog rješenja za njihovu situaciju”.

Kako je saopšteno RSE, EK bi do kraja aprila trebalo da pošalje odgovor na pismo iz Crne Gore, dok briselski eksperti trenutno rade na mogućim solucijama pomoći zemlji u ovoj situaciji.

Jedan izvor iz EK je kazao da su na raspolaganju neki mehanizmi koji se tiču fiskalne konsolidacije, ali da je situacija u Crnoj Gori krajnje specifična, te je stoga teško reći sa kakvim rješenjem će izaći EK.

Kako se saznaje, pismo Crne Gore je stiglo nakon uskršnjih praznika, odnosno poslije 5. aprila, što je prvi pismeni zahtjev zvanične Podgorice za pomoć.

Prije toga, u martu, potpredsjednik crnogorske Vlade, Dritan Abazović je, prilikom prve posjete Briselu u Evropskom parlamentu (EP), tražio pomoć EU, navodeći da Kina vrši uticaj preko dodijeljenog kredita za dionicu auto-puta.

Nakon toga, Brisel je dao do znanja da će i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka članstvu u EU i u tom kontekstu sarađivati sa državom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte i osigurati održivost javnog duga.

Bez obzira na spremnost evropskih institucija da se pomogne Crnoj Gori, zvaničnici EU redovno upozoravaju da se angažovanje u pronalasku solucija nikako ne može shvatiti kao spremnost da se otplati kineski dug.

To je u više navrata rečeno tokom ove sedmice i u javnim nastupima.

Portparol EU Peter Stano je u ponedjeljak saopštio da postoji zabrinutost evropskih institucija zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neka kineska ulaganja mogu imati u Crnoj Gori, jer, kako je rekao, postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga.

On je, međutim, poručio da EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju od trećih strana.

Najčitanije