fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePodgorica dobija novi most na Morači vrijedan 1,9 miliona

Podgorica dobija novi most na Morači vrijedan 1,9 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni grad Podgorica i kompanija Bemax potpisali su danas ugovor o izgradnji pješačkog mosta za prenos hidrotehničkih instalacija u okviru izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, vrijedan 1,9 miliona EUR.

Zamjenik gradonačelnika, Časlav Vešović, kazao je da pješački most na Morači predstavlja posebnu komponentu u okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

„Za veoma kratko vijeme, nešto duže od četiri mjeseca, potpisali smo četiri ugovora, a sve sa ciljem gradnje pojedinih djelova jednog od najvrjednijih i najvažnijih projekata u istoriji Podgorice”, kazao je Vešović.

foto: PG BIRO

On je, kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada, podsjetio da je tokom februara potpisan ugovor o gradnji primarnog kolektora, a tokom marta dva ugovora za gradnju sekundarne mreže čija vrijednost iznosi 3,3 miliona EUR.

“Danas smo potpisali ugovor o gradnji novog pješačkog mosta sa pripadajućom kanalizacionom infrastrukturom, čija vrijednost iznosi 1,9 miliona EUR“, dodao je Vešović.

On je podsjetio da je 18. maja počela gradnja primarnog kolektora, a nakon toga i sekundarne mreže.

Vešović je najavio da će Glavni grad u narednim danima raspisati predkvalifikacioni javni poziv za dizajniranje i gradnju samog postrojenja, sa ambicijom da do kraja godine bude poznat izvođač radova na tom najzahtjevnijem dijelu sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

foto: PG BIRO

Direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, Filip Makrid, saopštio je da se radi o jednoj od najmanjih, ali u tehničkom smislu vrlo zahtjevnih komponenti projekta prečišćavanja i sakupljanja otpadnih voda Glavnog grada.

„Pješački most služi za prenos hidrotehničkih instalacija sa desne na lijevu stranu Morače i njegova funkcija je da dva kolektora prevede u fekalne vode, u glavni kolektor čiju izgradnju realizuje istoimena kompanija Bemax”, dodao je Makrid.

Most će biti širok 6,4 metra sa dvije biciklističke staze, stazom za pješake, prilagođen osobama sa invaliditetom (OS), tako da će svi građani Podgorice moći ravnopravno da ga koriste.

Direktor Bemax-a, Veselin Kovačević, kazao je da mu je drago što se ta kompanija može još jednom pokazati pred Glavnim gradom kao ozbiljan izvođač.

foto: PG BIRO

On očekuje da će kompanija moći da odgovori jednom veoma zahtjevnom poslu, a to je izgradnja pješačkog mosta sa prevođenjem voda kolektora preko rijeke Morače.

“Mostovi sami po sebi su kruna graditeljstva i najzahtjevniji objekti pri izgradnji. Posao ćemo odraditi kvalitetno, rok je 14 mjeseci, a mi ćemo se potruditi da i ovaj posao odradimo prije navednog roka, jer to je ono što krasi kompaniju Bemax”, zaključio je Kovačević.

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...