fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePočinje revitalizacija građevinskog dijela sistema HE Perućica

Počinje revitalizacija građevinskog dijela sistema HE Perućica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) je potpisala dva ugovora vrijednosti deset miliona EUR sa porezom na dodatu vrijednost, za potrebe revitalizacije građevinskog dijela sistema hidroelektrane (HE) Perućica i pružanje usluga stručnog konsultanta i FIDIC Inženjera sa podgoričkim Bemaxom i beogradskim Energoprojekt Hidroinženjeringom.

Iz EPCG je saopšteno da su ugovori potpisani u okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica nakon sprovedenog međunarodnog tenderskog postupka raspisanog 20. maja u skladu sa procedurama Njemačke razvojne banke (KfW).

„Dovodni sistem HE Perućica se sastoji od međusobno povezanih kanala Zeta I, Zeta II, Opačica, Moštanica, ulazne građevine, tunela i cjevovoda. Uloga sistema kanala u Nikšićkom polju je da obezbijedi dovođenje vode bez gubitaka do ulazne građevine. Sistemom kanala se dovode i prirodne vode rijeke Zete i regulisane vode iz akumulacija do ulazne građevine“, navodi se u saopštenju.

Menadžer projekta u EPCG, Boško Božović, rekao je da će se rekonstruisati i rehabilitovati dva kanala, odnosno Opačica koja dovodi vode iz akumulacije Slanog do elektrane i drugi Moštanica i služi za zahvatanje vode iz akumulacije Krupac.

„Radovi će se izvoditi u naredne tri godine”, naveo je Božović.

Iz EPCG je saopšteno da su planirani radovi na revitalizaciji u cilju korišćenja objekata shodno postojećim trasama uz predviđenu modernizaciju tehničko eksploatacionih karakteristika objekata.

„Rekonstuisani kanal Opačica omogućiće nesmetan rad elektrane instalisanom snagom nakon ugradnje osmog agregata, koristeći vode samo iz akumulacije Slano“, rekli su iz EPCG.

Direktor Energoprojekt Hidroinženjeringa, Bratislav Stišović, kazao je da očekuje da će sve njihove obaveze biti uspješno završene i realizovane te da će biti omogućen nesmetan duži rad i funkcionisanje objekata za naredni period eksploatacije.

Finansiranje rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica je obezbijeđeno iz kredita KfW-a, vrijednog 33 miliona EUR koji je zaključen u septembru pošle godine.

Šef Kancelarije Njemačke razvojne banke KfW, Željko Uljarević, naveo je da je to realizacija druge faze i da će se saradnja sa EPCG nastaviti i naredne godine kada se očekuje potpis za ugovor o finanisranju ugradnje osmog agregata.

Dinamika izvođenja radova na revitalizaciji kanala Opačica i Moštanica je uvažavajući potrebe rada HE Perućica bez zastoja planirana za period od ove do 2023. godine.

„Preostali iznos kredita predviđen je za rekonstrukcije i modernizacije hidromašinske i elektro opreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko – hidraulička mjerenja, ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane, kao i konsultantskih usluga za implementaciju cjelokupnog predmetnog projekta i razvoja projekta ugradnje agregata A8 u HE Perućica“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije