fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočinje regionalno takmičenje za jačanje turizma na Zapadnom Balkanu

Počinje regionalno takmičenje za jačanje turizma na Zapadnom Balkanu

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Regionalno takmičenje za jačanje turizma na Zapadnom Balkanu, Futourismo, koje počinje danas, imaće za cilj pronalazak inovativnih digitalnih rješenja kako bi se ublažili negativni uticaji pandemije na taj teško pogođeni sektor, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Iz RCC-a su pozvali novoosnovane male firme, preduzetnike i organizacije da predlože i razviju inovativna tehnološka digitalna rješenja koja će imati pozitivan uticaj na budućnost turizma u šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Takmičenje se završava događajem koji će se održati 23. februara putem interneta, na kojem će biti uručene nagrade onim rješenjima čiji je glavni prioritet da region bude siguran, srdačan i održiviji za lokalne zajednice i posjetioce.

„Ta digitalna rješenja bi, kada budu realizovana, trebalo da daju vidljiv pozitivan doprinos otvaranju radnih mjesta, održavanju, odnosno unapređenju djelatnosti, promociji i marketingu destinacija u šest ekonomija Zapadnog Balkana, kao i olakšavanju digitalne transformacije sektora turizma“, navodi se u saopštenju.

Takmičenje organizuje RCC i njegov projekat promocije turizma, koji finansira Evropska unija (EU). Šest najdjelotvornijih i najinovativnijih predloga biće nagrađeno sa po 15 hiljada EUR.

Digitalna rješenja bi, kako je saopšteno, trebalo da imaju pozitivan učinak na zadržavanje radnih mjesta, nastavak poslovanja i promociju regiona kao turističke destinacije.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, podsjetila je da su prošle godine organizovali takmičenje Balkathon, za najbolje digitalno rješenje na Zapadnom Balkanu, kako bi podržali region da se prilagodi do tada nezapamćenoj situaciji zbog pandemije.

„Bilo je to prvo takvo takmičenje na regionalnom nivou i bilo je uspješno. Sada ponovo donosimo novinu sa još odvažnijim takmičenjem – Futourismo. Turizam je teško pogođen, a ovo je naš doprinos da mu pomognemo da ponovo stane na noge. I to sa novim, inovativnim idejama, za novo vrijeme koje je pred nama,“ zaključila je Bregu.

Najčitanije