fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočetak implementacije GIZ projekta

Početak implementacije GIZ projekta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat Digitalizacija globalne trgovine ima za cilj digitalizaciju i pojednostavljenje carinskih procedura u Crnoj Gori kako bi se smanjilo vrijeme i troškovi sprovođenja tih procedura, povećala transparentnost i unaprijedila naplata prihoda, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Kako bi se povećala transparentnost i smanjilo vrijeme i troškovi sprovođenja carinskih procedura, Uprava prihoda i carina upriličila je sastanak sa predstavnicima Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) na temu Digitalizacija globalne trgovine – Uspostavljanje elektronskog sistema obrade podataka prije dolaska robe za pošiljke u pomorskom i poštanskom prometu.

Sastanak između predstavnika UPC i GIZ bio je prilika za sagledavanje aktivnosti u okviru projekta Digitalizacija globalne trgovine – Uspostavljanje elektronskog sistema obrade podataka prije dolaska robe za pošiljke u pomorskom i poštanskom prometu, koje su realizovane u okviru prve faze projekta i u narednoj fazi projekta zaključeno je da treba intenzivirati aktivnosti u domenu implementacije.

Predstavnici UPC su, kako je saopšteno iz Uprave, još jednom potvrdili veliko interesovanje za realizaciju projekta i iskazali raspoloživost kapaciteta Uprave koji će omogućiti implementaciju na način i uz dinamiku koja je dogovorena.

Predstavnici GIZ-a su istakli značaj aktivnog uključivanja i koordinacije aktivnosti sa svim stranama koje su dio projekta, sa posebnim akcentom na Poštu Crne Gore, Upravu pomorske sigurnosti i upravljanje lukama i Luku Bar.

Sastanak je bio prilika da se konstatuje da pripremljeni akcioni planovi za implementaciju projekta predstavljaju dobru osnovu to jest mapu na bazi koje će se sprovoditi druga faza projekta.

Na sastanku je ocijenjena kao uspješna saradnja između GIZ-a i UPC na različitim projektima ekonomske saradnje, uglavnom fokusiranih na unapređenje carinskih procedura i olakšavanje protoka robe, kako na nacionalnom tako i na regionalnom nivou.

“Uspješna implementacija projekta E-Manifest, koji omogućava dvostruko više ekspresne robe – takozvana brza pošta koja se od momenta prijema u roku od sat vremena odobrava u promet, Crnu Goru preporučio kao primjer dobre prakse u kojoj je ovakav projekat podržan i realizovan prvi put u regionu”, navodi se u saopštenju.

Sastanku su ispred UPC prisustvovali vršiteljka dužnosti direktorice Milena Petričević, v.d pomoćnice direktora Sektora za carinske poslove Maja Vučinić, v.d pomoćnice direktora Sektora za usmjeravanje i nadzor nad radom carinarnica Milena Radović, v.d. pomoćnice direktora sektora za operativu u oblasti naplate, Jelena Đukić i načelnik Odsjeka za projektovanje, razvoj i održavanje aplikativnog softvera u oblasti carinskog Sistema, Igor Vukčević.

GIZ su predstavljale vođa regionalnog projekta, Tanja Bošković i koordinatorka projekta za Crnu Goru, Snežana Vujanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije