fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočeo Regionalni regulatorni forum za Evropu

Počeo Regionalni regulatorni forum za Evropu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regionalni regulatorni forum za Evropu, koji organizuju crnogorska Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), počeo je danas.

Iz EKIP-a su saopštili da se organizacija tog dvodnevnog skupa tradicionalno održavala u programskom okviru Međunarodnog festivala informatičkih dostignuća – Infofesta, ali se zbog pandemije posljednje dvije godine održava preko online pltaformi i društvenih mreža uz korišćenje digitalnih tehnologija.

„Dvodnevni Regionalni regulatorni forum za Evropu, na temu Univerzalno povezivanje za post-pandemijsku digitalnu Evropu, održava se u okviru regionalne inicijative za Evropu o širokopojasnoj infrastrukturi, radio-difuziji i upravljanju spektrom, koja je usvojena na Svjetskoj konferenciji o razvoju telekomunikacija“, rekli su iz EKIP-a.

Ovogodišnji Forum će, kako očekuju, obezbijediti kontinuitet razmjene najbolje prakse između kreatora politike, regulatora i operatora elektronskih komunikacija. Osim toga, događaj će se nadovezati na diskusije i zaključke donijete na Globalnom simpozijumu regulatora koji je nedavno završen.

„Tema Foruma je ineresantna i veoma značajna jer će se otvoriti pitanja i donijeti zaključci koji će dati najbolje smjernice o regulaciji i izazovima ICT sektora u kontekstu ekonomskog oporavka od posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa“, navodi se u saopštenju.

Na skupu će biti održano pet programskih sesija, između ostalog, o političkim i regulatornim podsticajima za pristupačno i robusno povezivanje, digitalnoj pristupačnosti za sve i implementaciji 5G-a.

Izvršni direktor EKIP-a, Darko Grgurović, kazao je da je taj regulator ove godine obilježio 20 godina postojanja i regulatornog djelovanja na crnogorskom tržištu elektronskih komunikacija i poštanskih usluga.

“Uspjehu našeg rada u velikoj mjeri doprinosi umrežavanje i razmjena iskustava sa regulatornim agencijama i međunarodnim institucijama“, dodao je Grgurović.

On je podsjetio da se prije dvije decenije javila ideja za organizovanjem stručnog skupa koji bi okupio predstavnike regulatora iz regiona i tokom kojeg bi se razmijenila iskustva iz različitih oblasti regulacije i razvoja sektora elektronskih komunikacija.

„Prva konferencija regulatora je održana 2003. godine u okviru Infofesta. Od tada je, iz godine u godinu, na konferenciji učestvovao sve veći broj učesnika, postajući na taj način najznačajniji skup u oblasti telekomunikacija u ovom dijelu Evrope. Od 2013. godine smo uspostavili kvalitetniju saradnju sa ITU-om, od kada zajednički organizujemo konferenciju“, naveo je Grgurović.

Direktorica Sektora za razvoj telekomunikacija u ITU-u, Doreen Bogdan Martin je kazala da je ITU ponosan što je, uz EKIP, kooorganizator Regionalnog regulatornog foruma za Evropu, što je tradicija već više godina.

Ona je rekla da odaje priznanje napretku EKIP-a u sferi razvoja infrastrukture i ICT regulacije tokom posljednje dvije decenije.

„Nadam se da će njihovi kontinuirani napori biti primjer najboljih praksi u regionu. Poboljšanje međunarodne saradnje po pitanju digitalnog razvoja predstavlja jedan of glavnih ciljeva ITU-a“, zaključila je Bogdan Martin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...