fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočelo asfaltiranje pristupne saobraćajnice prema Štedimu

Počelo asfaltiranje pristupne saobraćajnice prema Štedimu

Rožaje, (MINA-BUSINESS) – Asfaltiranje dijela pristupne saobraćajnice prema novom planinskom centru Štedim, na vrhovima rožajskog područja Hajle, počelo je u ponedjeljak, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Iz Uprave su kazali da je predviđeno da se asfaltnim slojem prevuku trenutno pripremljena četiri kilometra puta, počevši od lokacije budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta i polazne stanice žičare.

“Preostalih 3,5 kilometara biće realizovano u drugoj fazi, nakon završetka izgradnje mosta Kaluđerski laz i betonskih potpornih zidova, za koje je postupak ugovaranja u toku”, navodi se u saopštenju Uprave.

Ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova na pristupnoj saobraćajnici iznosi blizu 3,5 miliona EUR.

Na Štedimu su počeli i pripremni radovi za izgradnju šestosjedne isklopive žičare renomiranog italijanskog proizvođača Leitner.

Vrijednost radova, koje Vlada finansira iz kapitalnog budžeta, iznosi devet miliona EUR, a očekuje se da najveći dio posla bude završen u toku naredne godine.

Iz Uprave su saopštili da se projekat izgradnje ugostiteljsko-servisnog objekta nalazi u postupku izrade tehničke dokumentacije, a procijenjena vrijednost radova po principu “projektuj i izgradi”, uključujući uređenje terena i parking, iznosi 4,5 miliona EUR.

Objekat će, kako su naveli, imati površinu od oko dvije hiljade metara kvadratnih, u okviru kojih će sadržati restoran sa terasom, info-centar, prodajno mjesto za ski pasove, sanitarni i administrativni blok, ambulantu, prostorije za službu spasavanja, skijašnicu, garažu za ratrake i motorne sanke.

U fazi pripreme tehničke dokumentacije je i izgradnja ski staza.

“Ugovorom o izradi idejnog rješenja obuhvaćeno je 8,5 kilometara, dok je lokalnom studijom lokacije predviđeno 16 kilometara ski staza, u skladu sa standardima Svjetske skijaške federacije (FIS)”, objasnili su iz Uprave.

U toku su i pripremne aktivnosti za ugovaranje izgradnje nedostajuće elektro-energetske infrastrukture, procijenjene vrijednosti 3,5 miliona EUR.

Kompletna investicija izgradnje planinskog centra na Hajli, zahvaljujući kojoj će Crna Gora dobiti još jednu atraktivnu turističku destinaciju, procijenjena je na oko 22 miliona EUR.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...