fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela rasprava o budžetu

Počela rasprava o budžetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici su danas počeli raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, vrijednom 2,64 milijardi EUR.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je u parlamentu da je predloženim budžetom predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od 2,64 milijardi EUR.

„Od toga se za tekući budžet izdvaja 1,32 milijarde, budžet državnih fondova iznosi 769,19 miliona EUR, kapitalni 229,96 miliona EUR, transakcije finasiranja su na nivou od 556,95 miliona i rezerve 88,5 miliona EUR“, precizirao je Radunović.

Izvorni prihodi budžeta planirani su u iznosu od 2,05 milijardi EUR, odnosno 40,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na planirani veći su 12 odsto.

„Kapitalni budžet iznosi 229,96 miliona EUR. Stvoreni su preduslovi da kreditna sredstva od preko 150 miliona EUR budu efektivna za realizaciju kapitalnih projekata u narednom periodu“, rekao je Radunović.

On je kazao da se predloženim budžetom ulaže u razvoj, dok su neproduktivni troškovi odnosno službena putovanja, reprezentacije, gorivo i nabavke, umanjeni kod svih organa državne administracije, izuzev kod inspekcijskih i policijskih službi.

„U narednoj godini projektuje se značajno povećanje prihoda budžeta uslovljeno rastom ekonomske aktivnosti, daljim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, intenzivnijom borbom protiv sive ekonomije i kroz pojačan nadzor službi”, naveo je Radunović.

Ukupni izdaci planirani su na nivou od 2,104 milijardi EUR, odnosno 41,9 odsto BDP-a.

U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja je na nivou od 1,85 milijardi, dok kapitalni budžet čini oko 4,6 odsto BDP-a.

“Glavni sektori gdje se vide dodatna fiskalna izdvajanja su zdravstveni sistem, obrazovanje, odbrana, poljoprivreda i ruralni razvoj, sport i mladi i nauka”, dodao je Radunović.

Kada su u pitanju sredstva za kapitalni budžet, najznačajniji dio se odnosi na auto-put i iznosi 145,68 miliona EUR, čime se zatvara finansijska konstrukcija kada je u pitanju taj projekat.

“Deficit budžeta je na nivou od 50 miliona i to je nešto ispod jedan odsto BDP-a, čime se nastavlja tendencija smanjenja deficita”, precizirao je Radunović.

Vlada će se, kako je dodao, fokusirati na reformu poreskog ambijenta što ima za cilj poboljšanje operativnih funkcija Poreske uprave (PU).

“Osnovne karakteristike budžeta su nastavak ekonomskog intenzivnog rasta, kroz projektovanu stopu realnog rasta od 3,4 odsto”, naveo je Radunović.

Prema njegovim riječima, postignuti rezultati govore da je dodatno ojačana fiskalna pozicija, ostvarene su rekordne stope ekonomskog rasta i napravljen nastavak pozitivnog kretanja u ovoj godini, koji za ova tri kvartala iznosi rast od preko 3,9 odsto.

„Smanjen je poreski dug preko 30 odsto u odnosu na 2016. godinu, uz redovnost servisiranja svih javnih funkcija“, dodao je Radunović.

Vlada će, kako je precizirao, u prethodne dvije godine povoljnim zaduživanjem omogućiti refinansiranje i otplatu prethodnih dugovanja po značajno povoljnim uslovima.

“Pored navedenog, predloženim budžetom za narednu godinu su u srednjem roku stvorene pretpostavke za realizaciju opredjeljenja Vlade, koje se odnosi na valorizaciju crnonogorskih aerodroma i održivost u poslovanju nacionalnog avio-prevoznika, Montenegro Airlinesa (MA)“, objasnio je Radunović.

On je, govoreći o Predlogu odluke o zaduživanju Crne Gore za narednu godinu, kazao da je njime definisano da će država potpisati kreditne aranžmane od 257 miliona EUR za finansiranje važnih infrastrukturnih projekata.

“U toj odluci se navodi da će nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta, u narednoj godini, iznositi 590 miliona EUR i da će biti obezbijeđeni iz depozita u iznosu od 490 miliona EUR i 100 miliona EUR iz aranžmana sa kineskom Exim bankom”, precizirao je Radunović.

Država će u u narednoj godini izdati garancije do 49 miliona EUR, za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za potrebe nabavke mehanizacije za održavanje pruga i nove opreme za pomoćni voz.

Država će, kako se dodaje, izdati pismo o potvrđivanju državne garancije na iznos od 12 miliona EUR, za potrebe druge tranše kreditnog aranžmana između javnog preduzeća Regionalni Vodovod Crnogorsko primorje i EBRD, čija je vrijednost 24 miliona EUR.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...