fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela priprema četvrte faze projekta Hiljadu plus

Počela priprema četvrte faze projekta Hiljadu plus

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma ušlo je u pripremu četvrte faze projekta Hiljadu plus, saopštio je direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović.

On je Pobjedi kazao da je interesovanje za treću fazu projekta Hiljadu plus u prošloj godini bilo veliko i da zbog ograničenog budžeta nijesu mogli da dodijele vaučere svim građanima koji su aplicirali.

Čanović je rekao da je budžetom za ovu godinu planiran nastavak projekta i dodao da su već počeli pregovori sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

“Drago mi je što su građani ukazali povjerenje i prepoznali kvalitet projekta Hiljadu plus. Kako usljed velikog interesovanja i ograničenog budžeta nijesmo u mogućnosti da dodijelimo vaučere svim građanima koji su aplicirali, otpočeli smo pregovore sa predstavnicima CEB po pitanju realizacije četvrte faze”, naveo je Čanović.

Krajnji cilj je, kako je podsjetio, da građani na jednostavan i povoljan način riješe stambeno pitanje.

“Kako iz faze u fazu radimo na unaprjeđenju, siguran sam da ćemo i u narednoj obezbijediti najpovoljnije uslove na tržištu, na čemu će se intenzivno raditi tokom naredne godine”, saopštio je Čanović.

U okviru treće faze projekta prošle godine apliciralo je više od hiljadu građana, a dodijeljeno je do sada 470 vaučera.

Podijeljeno je 160 vaučera prioritetnim osobama i 200 građanima koji pripadaju ciljnim grupama, a onda je u decembru prošle godine u trećoj dodjeli uručeno još 110 vaučera.

Čanović je ocijenio da su kroz projekat obezbijedili najpovoljniju kamatnu stopu na tržištu, smanjili cijenu obrade kredita i obezbijedili da realizacija stambenog kredita ne zahtijeva obavezno učešće, kako bi se ublažilo opterećenje budžeta građana.

“S obzirom da u ovom trenutku imamo oko 250 odobrenih kredita, a da je znatan broj podnijetih zahtjeva za dobijanje kredita u fazi evaluacije, siguran sam da smo na dobrom putu realizacije još jedne uspješne faze projekta Hiljadu plus”, smatra Čanović.

Ključna povoljnost projekta Hiljadu plus ogleda se u obezbjeđivanju najpovoljnije kamatne stope na tržištu. U prvoj fazi je iznosila 4,99 odsto, drugoj 3,99 odsto, a u trećoj 2,99 odsto.

“Zajedničko za sve tri faze je to što smo se pored uspješne saradnje sa komercijalnim bankama, trudili da kroz saradnju sa Notarskom komorom Crne Gore i osiguravajućim društvima obezbijedimo što povoljnije uslove za korisnike projekta. U odnosu na prethodne, novitet treće faze je to što učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno, kao i ponuda stanova iz starogradnje”, kazao je Čanović.

Čanović tvrdi da sa sigurnošću ne može reći da li će biti dodatne dodjele vaučera treće faze projekta Hiljadu plus, jer to zavisi od više faktora koji se ne mogu predvidjeti.

“Da budem precizan, u trećoj dodjeli vaučera građanima sa liste čekanja, metodologijom obračuna sklopljenih predugovora o kupovini stana, sklopljenih i realizovanih ugovora o kreditu sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, kao i na osnovu broja vaučera koji nijesu realizovani, došli smo do računice da možemo dodijeliti dodatnih 110 vaučera”, rekao je Čanović.

Ministarstvo će precizne podatke imati najkasnije do sredine februara, kada je krajnji rok da se iskoriste vaučeri koji su uručeni prilikom treće dodjele.

Čanović je podsjetio da je do sada, kroz tri dodjele, 470 građana dobilo vaučer i da će se vaučeri uručivati do utroška sredstava.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...