fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPočela primjena sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama

Počela primjena sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava carina počela je sa primjenom sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama.

Sistem, kako su objasnili, omogućava akciznim obveznicima automatizovanu komunikaciju sa Upravom u dijelu izdavanja akciznih markica za obilježavanje akciznih proizvoda, na način kako je to propisano Uredbom o obilježavanju duvanskih proizvoda i alkoholnih pića akciznim markicama.

„Akcizne markice za obilježavanje duvanskih proizvoda i alkoholnih pića koje se izdaju putem navedenog sistema, pored novog izgleda sadrže i bezbjedonosni QR kod, kao i niz digitalnih i drugih sigurnosnih elemenata“, kazali su iz Uprave.

foto: Uprava carina

Tim rješenjem su uvažene odredbe Odluke Evropske komisije (EK) o tehničkim standardima za bezbjedonosne karakteristike za duvanske proizvode, kao i odredbe Zakona o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

Iz Uprave su naveli da će se novom tehnologijom štampanja akciznih markica unaprijediti efikasnost carinske službe u suzbijanju nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, što je i preporuka EK data u godišnjim izvještajima o napretku u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

„Podnošenje zahtjeva za izdavanje akciznih markica, njegovo odobravanje i izdavanje akciznih markica, obavlja se putem veb aplikacija za akcizne obveznike i carinske službenike, putem kojih će, na jednostavan i efikasan način, biti omogućena kontrola upotrebe akciznih markica za konkretan akcizni proizvod za koji su i izdate“, dodali su iz Uprave.

foto: Uprava carina

Za potrebe pristupa sistemu, identifikacija akciznog obveznika obavlja se putem digitalnog sertifikata koji je izdalo ovlašćeno sertifikacionog tijela, kao i autorizacijom Uprave carina da je akcizni obveznik registrovan u akciznom sistemu.

„Posebnost sistema ogleda se i u razvoju aplikacije za pametne telefone putem koje se pristup informacionom sistemu može obavljati sa udaljene lokacije. Ova aplikacija koja je prvenstveno namijenjena građanima, ali i carinskim službenicima, omogućava skeniranje QR koda od građana u cilju pribavljanja informacija o akciznom proizvodu, te upućivanje te informacije Upravi“, navodi se u saopštenju.

Sistem za elektronsko upravljanje akciznim markicama infrastrukturno je povezan na nacionalnu aplikaciju za akcize, koju je Uprava razvila paralelno, u kojoj se nalaze odgovarajuće baze podataka o akciznim obveznicima i akciznim proizvodima.

„Ovom aplikacijom će, pored navedenih funkcionalnosti, biti omogućeno i elektronsko praćenje kretanja akciznih proizvoda u režimu odloženog plaćanja akcize, upotrebom elektronskog akciznog dokumenta, kao bitne pretpostavke za buduće povezivanje sa EU akciznim sistemom (EMCS)“, dodaje se u saopštenju.

Razvoj sistema za elektronsko upravljanje akciznim markicama rezultat je otvorenog postupka javne nabavke i realizacije ugovora zaključenog između Uprave carina i kompanije Leonhard Kurz Stiftung & Co.KG sa sjedištem u Njemačkoj.

Sa druge strane, razvoj nacionalne aplikacije za akcize rezultat je projekta Podrška Upravi carina u oblasti akciza, finansiran iz Instrumenta za evropske integracije (EUIF).

Detaljna uputstva za korišćenje oba sistema nalaze se na sajtu www.upravacarina.gov.me

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...