fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPobjednici Balkathona predstavili svoje proizvode

Pobjednici Balkathona predstavili svoje proizvode

Sarajevo, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pobjednici drugog Balkathona, godišnjeg regionalnog takmičenja koje organizuje Savjet za regionalnu saradnju (RCC) a finansira Evropska unija (EU), predstavili su danas na Digitalnom samitu u Podgorici svoje proizvode.

Pobjednici Balkathona, njih šest, predstavili su proizvode kojima se digitalni svijet povezuje sa organskom hranom, poljoprivredom, prodajom, zdravstvom, uslugama prevoza, malim firmama i ekološki prihvatljivom plastikom.

Maja Handjiska Trendafilova, koja rukovodi Programskim odjelom RCC-a, kazala je da su veoma ponosni što je takmičenje, koje je proistaklo iz želje da se pomogne regionu u vrijeme pandemije, danas donijelo šest izuzetnih proizvoda koji mogu biti korisni građanima i preduzećima, prenosi PR Centar.

„Željela bih da iskoristim ovu priliku da pozovem sve zainteresovane mlade ljude, start-up kompanije, preduzetnike, studente, centre digitalnih inovacija, naučne parkove, univerzitete, mala i srednja preduzeća i druge koji dolaze iz svih ekonomija Zapadnog Balkana da sljedećeg proljeća učestvuju na trećem Balkathonu“, rekla je Handjiska Trendafilova.

Taksi aplikaciju Pokupi.me, koju je napravio tim Pokupi iz Crne Gore, predstavio je Wael Alkhalidi.

Aplikacija na jednoj platformi okuplja sve taksi firme i omogućava sigurnije i jednostavnije taksi usluge i za vozače i za klijente.

Svrha aplikacije je da doprinese digitalnoj transfromaciji kroz modernizaciju prevoza i podršku rješavanju nezakonitog pružanja usluga taksi prevoza.

Aplikacija je napravljena i može se pronaći na https://pokupi.me/en/.

Platformu Online doktor: e-Zdravstvena klinika je napravio tim Kosovo Digital Association, a predstavio je Ilir Asllani.

„Ova inovativna i sveobuhvatna platforma će pacijentima omogućiti brže, bliže i jeftinije zdravstvene usluge, bez obzira na udaljenost ili mjesto u kojem se nalazi doktor po njihovom izboru“, navodi se u saopštenju.

Platforma će pacijentima omogućiti da putem interneta zakažu online konsultacije da odgovarajućim specijalistom po njihovm izboru.

Platforma se može naći na www.ehealth-clinic.com.

Platformu za povezivanje i rast malih privrednih subjekata – Accelera je napravio tim ISLLA iz Sjeverne Makedonije, a predstavila je Katerina Klimovska.

Accelera, kroz pronalaženje potencijalnih klijenata i promociju poslovanja, pomaže rast malih preduzeća.

Namjenjena je povezivanju preduzetnika i zanatlija sa njihovim ciljnim tržištima, a pomoći će im i da svoj posao razviju na jednostavniji način prilagođen korisnicima.

Platformu se može pronaći na http://accelera.mk.

Platformu Ekološki prihvatljiva biorazgradiva plastika – BIOFROST je napravio tim BIOFROST iz Srbije, a predstavio je Nenad Jovanovski.

Ovaj proizvod nudi tehničko rješenje za izradu ekološki prihvatljive biorazgradive plastike od industrijske konoplje.

„Osim mašina, Biforst tim će u ponudi imati i obuku za korisnike. Počeće sa malim proizvodnim pogonom za proizvodnju proizvoda na bazi industrijske konoplje, kako bi pokazali raznovrsnost primjene tog materijala“, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je da se svi proizvodi prodaju putem interneta.

Rješenje će uskoro biti zaokruženo i moći će se naći na https://bifrostbioplastic.com/.

Online platformu E-KLINIKA je napravio tim e-Klinika iz Bosne i Hercegovine (BiH), a predstavio je Aleksandar Kovač.

Ova online platforma građanima omogućava jednostavnije i brže zakazivanje pregleda, a u isto vrijeme klinikama pomaže u svakodnevnom vođenju posla i nudi im mogućnost ulaska u novi svijet zakazivanja pregleda putem interneta.

Rješenje je u završnoj fazi razvoja i uskoro će se moći pronaći na www.e-klinika.net.

Aplikaciju za prodaju organske hrane – Od poljoprivrednika do vaših domova, je napravio tim HEST iz Albanije, a predstavila je Olsa Ramadani.

Ova aplikacija, koja je prilagođena korisnicima, pružiće poljoprivrednicima mogućnost da prodajom svojih proizvoda putem interneta lakše dođu do kupaca.

Aplikacija će istovremeno omogućiti građanima da imaju jednostavan i brz pristup zdravoj, organskoj i lokalno proizvedenoj hrani.

Aplikacija je u završnoj fazi razvoja i uskoro će biti u funkciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije