fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlovidbe kruzerima sve popularniji način odmora

Plovidbe kruzerima sve popularniji način odmora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plovidbe na velikim brodovima, odnosno kruzerima, u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, doživljavaju procvat, i građani sve više biraju taj način odmora.

“Građani Crne Gore se najčešće odlučuju da kruzerom obiđu Istočni Mediteran iz Dubrovnika i Zapadni Mediteran iz italijanskih luka Đenova, Savona i Rim koje su popularne u jesenjim mjesecima, odnosno poslije turističke sezone. U zimskim mjesecima vole da putuju u toplije krajeve, Karibe, Emirate, Kubu”, kazao je Pobjedi direktor agencije Alegra krstarenja, Mihailo Vukić.

Krstarenja su, kako je objasnio, sve popularniji način odmora.

Posljednjih par godina agencija Alegra krstarenja bilježi rast broja putnika, pa je isti slučaj bio i ovog ljeta.

“Ove godine je u Bar stiglo oko 26 hiljada turista na kruzerima čiji je agent bila kompanija Alegra Montenegro. Turisti uživaju u našem primorskom gradiću, oduševljeni su Starim Barom i Skadarskim jezerom, a najviše su se divili Staroj maslini”, rekao je Vukić.

Ljudi sve više smatraju da krstarenja nijesu nedostižan luksuz već, kako je dodao, jedan od najjeftinijih vidova luksuznih putovanja.

“Pravilo je da je turistička agencija dobra koliko se putnici vraćaju, a naši se redovno vraćaju”, kazao je Vukić.

Što se tiče cijena, ona zavisi od datuma putovanja, kompanije, broda i tipa kabina.

“Krstarenja su najskuplja tokom ljetnjih mjeseci – jul i avgust, dok su najpovoljnija u jesenjim i proljećnim mjesecima – oktobar, novembar, mart i april. Takođe, cijena umnogome zavisi i od kompanije. Naši putnici se obično odlučuju za krstarenja Mediteranom, Sjevernom Evropom i Karibima i cijena ide od 60 do 150 EUR po danu sa svim taksama”, precizirao je Vukić.

U ponudi postoje i grupna krstarenja gdje je sve uključeno u cijenu, tako da se može krstariti Zapadnim Mediteranom ili Emiratima već od 999 EUR, a Karibima ili Sejšelima od skoro dvije hiljade EUR.

“Crnogorcima je ovaj način putovanja sve privlačniji, jer se dobije baš mnogo za potrošeni novac, uživaju u luksuzu i sadržajima na brodu, a pritom posjete mnogo gradova tokom krstarenja. Pored toga djeca na većini brodova plaćaju samo lučke takse što je mnogo povoljnije od drugih vidova putovanja”, smatra Vukić.

Kruzing turizam počeo se razvijati u Baru dolaskom turskog Global Ports holdinga, u čijem vlasništvu je Port of Adria. Prošle godine kruzing sezona u Port of Adria počela je u junu.

Najčitanije