fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlanirani prihodi u ovoj godini 12,8 miliona

Planirani prihodi u ovoj godini 12,8 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) je za ovu godinu planirala 12,8 miliona EUR prihoda, što je pet odsto manje nego prošle.

Najviše prihoda, 11,8 miliona EUR, je planirano od raznih naknada, navodi se u finansijskom planu CBCG za ovu godinu, piše Pobjeda.

“Među naknadama, najviši priliv, odnosno 6,15 miliona, planiran je od platnog prometa, što je šest odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Smanjenje je najvećim dijelom posljedica snažnih negativnih efekata pandemije Covid-19, koja je uticala na smanjenu privrednu aktivnost u zemlji i rast nezaposlenosti”, navodi se u dokumentu.

U CBCG smatraju da će do pada priliva i naloga doći i zbog okončanog i najavljenog spajanja nekih poslovnih banaka.

“U okviru prihoda od platnog prometa, najveći pad se očekuje kod prihoda po osnovu obračuna naknada u RTGS-u kao i naknada za transfer sredstava u DNS-u i na teret glavnog računa državnog trezor”, ocijenili su iz CBCG.

Na drugom mjestu su prihodi od kontrole poslovanja banaka, dozvola i odobrenja, koji su planirani na 3,16 miliona EUR. Ove naknade su na nivou planiranih prihoda za prošlu godinu.

“Ova naknada se obračunava primjenom procenta od 0,065 odsto na ukupan iznos aktive svih banaka, filijala stranih banaka, mikrokreditnih finansijskih institucija i kreditnih unija, na kraju godine koja prethodi godini za koju se obračunava naknada”, objašnjeno je u dokumentu.

Od poslova fiskalnog agenta, odnosno registrovanja državnih zapisa i naknada za servisiranje ino duga, planirano je 1,18 miliona EUR, sedam odsto manje nego prošle godine.

Od prinudne naplate je planirano 587,8 hiljada ERU, a od operacija sa gotovim novcem 250 hiljada EUR.

“Ove naknade su niže od plana za prošlu godinu zbog očekivanog smanjenja obima prometa gotovog novca sa klijentima CBCG, odnosno vrlo visoke osnovice za poređenje tokom prošle godine, zbog potrebe CBCG i banaka za obezbjeđivanjem pune likvidnosti”, kazali su iz CBCG.

U CBCG se nadaju da će od prodaje plemenitih metala-numizmatike, mjeničnih blanketa i osnovnih sredstava i nematerijalnih ulaganja prihodovati 308 hiljada EUR.

“Ovi prihodi su planirani 21 odsto manje nego prošle godine zbog manjeg povlačenja mjeničnih blanketa od banaka i time niže osnovice za plan u tekućoj godini”, poručili su iz CBCG.

Najčitanije