fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlanirani budžet Glavnog grada 93,4 miliona EUR

Planirani budžet Glavnog grada 93,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacrt odluke o budžetu Glavnog grada za narednu godinu planiran je u iznosu od 93,46 miliona EUR ili 4,3 odsto više u odnosu na sredstva opredijeljena za ovu godinu.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Glavnog grada, Snežana Popović, saopštila je, na danas održanoj centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu, da su se prilikom planiranja budžetskog okvira za narednu godinu rukovodili smjernicama makroekonomske i fiskalne politike Vlade za period od ove do 2023. godine.

„Vodili smo se i preporukama Ministarstva finansija za izradu budžeta jedinica lokalnih samouprava za narednu godinu, zatim zahtjevima potrošačkih jedinica i privrednih društava, realne procjene prihoda i rashoda uzimajući u obzir efekte pandemije na privredne aktivnosti, kao i činjenicom da nas u narednom periodu očekuje visok stepen neizvjesnosti“, kazala je Popović.

Primarni cilj budžetske politike je, kako je dodala, uspostavljanje održivog sistema finansija gdje će se iz ostvarenih prihoda pokriti tekući rashodi i obezbijediti sredstva za planirane kapitalne projekte.

Iz Nacrta se može zaključiti da se Glavni grad najviše oslanja na sopstvena sredstva koja čine 52 odsto ukupnih budžetskih sredstava, a kapitalni budžet planiran je u iznosu 50,94 miliona EUR i u strukturi ukupnih rashoda kapitalni izdaci učestvuju sa 54,5 odsto, što pokazuje da je Glavni grad dao prioritet razvoju u odnosu na tekuću potrošnju.

„Prilikom izrade ispoštovane su preporuke Ministarstva finansija da se kapitalni budžet planira na način što će se planirati završetak započetih projekata i ugovorenih radova i početak projekata koji su ocijenjeni kao prioritetni i koji su predviđeni strateškim dokumentima koji se finansiraju iz međunarodnih kredita i donacija“, navodi se u saopštenju.

Najznačajnije kapitalne investicije koje će obilježiti narednu godinu su nastavak radova na uređaju za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, kao i unapređenje saobraćajne infrastrukture, prvenstveno nastavak izgradnje Jugozapadne obilaznice.

Popović je istakla da će detaljno obrazloženje Nacrta pripremiti za Skupštinu Glavnog grada, uz napomenu da je izrađena i distribuirana brošura Vodič kroz budžet za građane, a sve pristigle primjedbe biće razmotrene nakon javne rasprave.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...