fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPlanirana ulaganja države u MA opravdana

Planirana ulaganja države u MA opravdana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Planirana ulaganja države u Montenegro Airlines (MA) su opravdana, uvažavajući načelo investitora u tržišnoj ekonomiji, navodi se u analizi opravdanosti predloženog ulaganja u nacionalnog avio-prevoznika koju je uradila kancelarija revizorsko-konsultatske agencije Deloitte iz Beograda.

U analizi u koju su Vijesti imale uvid navodi se da je taj zaključak donijet na bazi pretpostavki i analiza prikazanih u tom dokumentu, koje su urađene na osnovu podataka dobijenih od rukovodstva kompanije, uz ogradu da su dobijeni podaci tačni.

“Pouzdali smo se u pribavljene podatke i informacije bez nezavisne potvrde vjerodostojnosti podataka i informacija. Takođe, nijesmo obavili reviziju pribavljenih podataka te ne izražavamo mišljenje niti bilo koji drugi vid potvrde vjerodostojnosti podataka”, naveo je Deloitte.

Kako su objasnili, analizu su uradili za potrebe Ministarstva finansija prema ugovoru o finansijskom savjetovanju iz decembra ove godine, a završena je 13. decembra nakon što su analizirali Predlog zakona o MA, Plan finansijske konsolidacije i osnovnog pravca razvoja MA, finansijske i revizorske izvještaje i druge javne podatke i obavili razgovore sa članovima uprave MA.

Deloitte je analizirao dva alternativna scenarija – podršku države od 155 miliona EUR i stečaj kompanije.

“Država bi planiranim ulaganjima ostvarila neto sadašnju vrijednost od 17,8 miliona EUR, što je značajno više od 2,8 miliona EUR koliko je projektovana vrijednost u alternativnom stečajnom postupku”, glavni je zaključak analize Deloitte-a.

U sluačju mogućeg stečaja bi, nakon naplate garancija i preuzimanja depozita, potraživanja povjerilaca iznosila 102 miliona EUR, dok bi se od prodaje imovine kompanije moglo dobiti najviše 5,5 miliona EUR.

Povjerioci bi naplatili najviše 5,4 odsto svojih potraživanja, a država bi za svojih 52,2 miliona EUR mogla dobiti 2,8 miliona.

Deloitte navodi da će prema planu u narednoj godini u kompaniju biti uloženo 100,2 miliona EUR, kojim će biti pokriveni dugovi kompanije prema državi, Aerodromima, Hipotekarnoj banci, dobavljačima, kao i novac za održavanje likvidnosti i reastauraciju motora.

Kompanija sada ima četiri operativna aviona, od čega je jedan njen, za dva plaća zakup a jedan je nabavljen preko lizinga.

Zbog nabavke novih aviona kompanija će, kako je navedeno, imati manje troškove zakupa zbog čega će godišnje imati neto uštedu od 6,5 do 6,9 miliona EUR.

Ako kompanije dobije ovu državnu pomoć, narednu godinu će, prema analizi, završiti sa gubitkom od 6,6 miliona EUR. U 2021. će nakon nabavke aviona imati profit od 3,3 miliona EUR, kao i u 2022, dok bi 2023. neto dobit iznosila 5,1 milion EUR.

Poslovni prihodi kompanije bi, prema tom scenariju, porasli sa 76 miliona u narednoj godini, na 82 miliona u 2023, dok bi istovremeno rashodi pali sa 80 miliona na 71 milion.

Profit bi nastavio da raste pa bi 2028. iznosio 5,7 miliona EUR.

Poslanicima je dostavljena samo ova analiza, bez Plana konsolidacije MA kojim se analiza bavi.

Najčitanije

Pobjeda Herceg Novog na startu finalne serije

Podgorica, (MINA) - Odbojkašice Herceg Novog ostvarile su pobjedu na startu finalne serije plej-ofa...