fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlanirana potrošnja 3,62 hiljada GWh struje

Planirana potrošnja 3,62 hiljada GWh struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je donijela odluku o Energetskom bilansu Crne Gore za narednu godinu kojim je planirana bruto potrošnja električne energije od 3,62 hiljada gigavat sati (GWh), što je približno procjeni ostvarenja u ovoj godini.

“Od toga će iz sopstvenih izvora biti obezbijeđeno 3,45 hiljada GWh, a saldom od uvoza/izvoza 161,3 GWh”, saopšteno je iz Vlade.

Prema njihovim riječima, učešće električne energije iz hidroelektrana u ukupnoj planiranoj proizvodnji električne energije u narednoj godini 52,78 odsto.

Iz Vlade su naveli da se proizvodnja električne energije iz malih hidroelektrana i vjetroelektrana iz godine u godinu povećava ulaskom u pogon novih proizvodnih objekata, čime se postigao cilj diversifikacije izvora kao i smanjenje deficita električne energije.

Energetski bilans se sastoji od bilansa električne energije, uglja, nafte, naftnih derivata i biogoriva, prirodnog gasa i bilansa toplotne energije za daljinsko grijanje ili hlađenje i industrijsku upotrebu.

Usvojena je Inovirana informacija o zaključenju Ugovora o izmjenama Okvirnog ugovora o zajmu, sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), za realizaciju nastavka Projekta „Socijalno stanovanje za osobe s niskim primanjima – Projekat 1000+“ faza IV i prihvaćen predloženi tekst Ugovora.

Iz Vlade su podsjetili da je u toku realizacija treće faze Projekta, pri čemu je, do sada, stambeno pitanje riješilo 376 domaćinstava, odnosno oko 910 građana.

„Imajući u vidu da je Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno kreditno zaduženje u iznosu od deset miliona za implementaciju Projekta Hiljadu plus, sa CEB-pm, razgovaralo se o mogućnosti nastavka Projekta, kroz četvrtu fazu“, naveli su iz Vlade.

Administrativni savjet CEB-a je, dodaje se, odobrio podnijetu aplikaciju i dao saglasnost na Ugovor o izmjenama Okvirnog ugovora o zajmu.

Iz Vlade su kazali da je ukupna vrijednost nastavka Projekta procijenjena na 20 miliona EUR, od čega bi, kao i u slučaju prethodnih faza, 50 odsto finansirala država, kroz kreditni aranžman sa CEB-om, 50 odsto komercijalne banke, a učešće građana bilo bi do pet odsto vrijednosti nepokretnosti.

Tokom realizacije treće faze Projekta, kako se navodi, odobreni su krediti u iznosu 18,53 miliona EUR, od čega sredstva iz kreditnog aranžmana iznose 9,77 miliona, dok su komercijalne banke finansirale Projekat u iznosu od 8,75 miliona EUR.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji Projekta intenzivne revitalizacije elektrodistributivne mreže.

U diskusiji je ocijenjeno da je Realizacija projekta revitalizacije sedam dalekovoda jedna od značajnih aktivnosti Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) tokom ove godine.

U Informaciji se navodi da je CEDIS krajem prošle godine, nakon sprovedenog tenderskog postupka, donio Odluku o izboru najpovoljnije ponude na osnovu koje je zaključen Ugovor za izvođenje radova u okviru Projekta revitalizacije deset kV i 0,4 kV elektoenergetske mreže sa Konzorcijumom kojeg čine Mezon iz Danilovgrada, Electro Team iz Budve i nikšićki Ramel.

„U pitanju je okvirni sporazum u trajanju od dvije godine. Ukupna vrijednost predviđenih radova za vrijeme trajanja okvirnog sporazuma, sa uračunatim PDV-om, iznosi 22,4 miliona EUR“, rekli su iz Vlade.

Vlada je donijela Odluku o godišnjem planu zvanične statistike za narednu godinu, kojim je predviđena realizacija 211 statističkih aktivnosti.

Kako se navodi, predlog planiranih sredstava u budžetu Crne Gore radi realizacije Godišnjeg plana zvanične statistike za narednu godinu iznosi 2,95 miliona EUR.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključenju Ugovora o kreditu i Ugovora o grantu između Njemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Crne Gore za Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza III.

Za realizaciju treće faze Programa, kako se navodi, obezbijeđen je kredit KfW banke u iznosu od 45 miliona EUR.

„Obezbijeđen je i grant od Evropske komisije, preko Regionalnog fonda za energetsku efikasnost, kroz Western Balkan Investment Framework (WBIF) u iznosu od 4,79 miliona EUR“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...