fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju rebalans budžeta zbog krize izazvane koronavirusom

Planiraju rebalans budžeta zbog krize izazvane koronavirusom

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Lokalni parlament u Herceg Novom trebalo bi da na sjednici 2. oktobra razmatra Predlog odluke o rebalansu ovogodišnjeg budžeta Opštine, kojim se predviđa smanjenje prihoda 28 odsto, zbog krize izazavne koronavirusom.

Predviđeno je da se ove godine u opštinsku kasu slije 18,79 miliona EUR, dok je predloženim izmjenama Odluke o budžetu Opštine za ovu godinu planirano smanjenje prihoda od 28 odsto.

Prihodi sada iznose 13,46 miliona EUR, odnosno 72 odsto planiranih.

“Osnovni razlog za donošenje izmjena je pandemija koronavirusa, koja je direktno uticala na smanjenje prihoda budžeta Opšine Herceg Novi. Opština je donijela set mjera i olakšica za prevazilaženje posljedica izazvanih epidemijom Covid-19 koje se odnose na pomoć građanima i privredi, kao i na racionalizaciju troškova lokalne uprave”, navodi se u obrazloženju Odluke.

Olakšice građanima i privredi odnose se na porez na nepokretnost, lokalne komunalne takse, prirez porezu na dohodak fizičkih lica, zakupe i odlaganje prinudne naplate, prenosi Radio Jadran.

Sopstveni prihodi po rebalansu planirani su u iznosu 8,72 miliona EUR, što je 33 odsto manje od planiranih. Najznačajnije je smanjenje poreza na nepokretnosti za 31 odsto, pa sada iznosi 4,4 milioan EUR, što povlači i smanjenje turističke takse koja je rebalansom planirana na 130 hiljada EUR, odnosno 46 odsto prvobitno planirane.

“Jedan broj poreskih obveznika uplaćuje svoje obaveze u mjestima stanovanja, ali s obzirom da je pandemija zaustavila mnoge aktivnosti, može se reći da je nedostatak sredstava generalni problem”, navodi se u obrazloženju odluke o rebalansu budžeta.

Lokalna komunalna taksa je smanjena na svega 26 odsto od planirane, što je posljedica uvedenih olakšica za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, kojom su obveznici ove takse bili oslobođeni plaćanja.

Planirano je značajno smanjenje prihoda po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od milion EUR, pa je od 2,7 miliona EUR predviđenih budžetom, sada očekivani prihod po tom osnovu 1,7 milion EUR.

Vidne su i ušede, pa je tako Fond za bruto zarade zaposlenih smanjen 13 odsto, rashodi za materijal 53 odsto, rashodi za usluge 30 odsto, transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 32 odsto.

Ipak, najveće smanjenje je pretrpio kapitalni budžet.

Prvobitno planiran na šest miliona EUR, sada je smanjen na 2,14 miliona EUR, odnosno 74 odsto.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...