fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryPlaniraju plasman kredita od najmanje 180 miliona

Planiraju plasman kredita od najmanje 180 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono razvojni fond (IRF) planira da u ovoj godini u crnogorsku privredu plasira najmanje 180 miliona EUR, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević.

“Naš prioritet i u ovoj godini biće podrška razvoju preduzetništva sa ciljem da se podstaknu i podrže svi održivi projekti vezani za otpočinjanje privatnog biznisa nezaposlenih osoba, što i jeste naš primarni cilj”, rekao je Vukčević u intervjuu agenciji Mina-business.

Posebna pažnja će biti usmjerena na postojeća preduzeća i njihove razvojne projekte.

»Podržaće se priiritetni sektori razvoja, ali i ostali sektori, čime se želi uticati na diversifikaciju ekonomske strukture. Regionalni razvoj će biti prioritet tako da će posebne aktivnosti i mjere biti usmjereni na projekte koji se realizuju u opštinama koje su ispod državnog nivoa razvijenosti«, dodao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, omogućiće se kreditne linije za razvoj infrastrukture na lokalnom nivou koji je u funkciji razvoja biznisa.

“Predviđeno je da novi instrumenti budu realizovani kao podrška posebnim ciljnim grupama i to u vidu garantnih šema”, kazao je Vukčević.

On je saopštio da će uvođenjem garantnog fonda, kao posebnog instrumenta podrške, IRF stvoriti još jedan mehanizam koji će motivisati potencijalne preduzetnike da se lakše odluče da započnu sopstveni biznis.

„Kroz taj instrument podrške bićemo u prilici da svim zainteresovanim pojedincima, koji imaju održive projekte i biznis ideje, a nemaju u dovoljnoj mjeri kolateral koji je zakonom predviđen, omogućimo da kroz šemu garantnog fonda dođu do realizacije svoje biznis ideje”, objasnio je Vukčević.

Taj instrument je namijenjen mladima, ženama, nezaposlenim visokoškolcima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima, tehnološkim viškovima, kao i svim onim preduzetnicima koji imaju održivu i profitabilnu ideju.

“Izdavanjem garancija stvoriće se svi preduslovi za lakši pristup kreditnim sredstvima i na taj način motivisati potencijalni, ali i postojeći preduzetnici da ulažu u biznis”, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, realizacija projekata i podrška IRF-a je neophodna i dokazano značajna u dijelu podrške preduzetništvu koja uključuje mlade, tehnološke viškove i žene u biznisu.

“Novim instrumentom, koji se odnosi na podršku socijalnom preduzetništvu, biće dodatno stimulisana ta ciljna grupa, koja će imati još jedan dodatni izvor finansiranja i to po povoljnijim uslovima“, objasnio je Vukčević.

Plan je da novim sredstvima ojača finansijsku bazu za te kreditne linije kojima se izdaju mikro i mali krediti.

Vukčević je kazao da je IRF prošle godine u crnogorsku privredu plasirao 204 miliona EUR

“U prošloj i 2017. godini ukupno smo plasirali 380 miliona EUR”, precizirao je Vukčević.

U prethodne dvije godine posebna pažnja je bila posvećena razvoju preduzetništva, odnosno podršci posebnim ciljnim grupama koje čine početnici, mladi, žene, tehnološki viškovi i individaulani poljoprivredni proizvođači.

“Tim ciljnim grupama obezbijeđena je kreditna podrška u iznosu od preko 20 miliona EUR, podržano blizu 300 projekata i otvoreno preko 500 novih radnih mjesta”, rekao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, IRF, kao razvojna institucija, posebnu pažnju posvećuje prioritetnim sektorima razvoja crnogorske ekonomije – turizmu, poljoprivredi i proizvodnji.

“U 2017. i prošloj godini IRF je u djelatnost turizma i ugostiteljstva, poljoprivrede i poizvodne djelatnosti ukupno uložio preko 200 miliona EUR”, zaključio je Vukčević.

Najčitanije