fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju organizovanje radionica za izradu predmeta od vune

Planiraju organizovanje radionica za izradu predmeta od vune

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) planira organizovanje radionica za izradu predmeta od vune, u cilju obogaćivanja ponude zaštićenih područja prirode.

Predsjednica Upravnog odbora i direktorica preduzeća Marina Jočić i Jelena Kljajević su, u cilju povećanja potencijale samoodrživosti nacionalnih parkova i uključivanja šire lokalne zajednice, prvenstveno žena, održale sastanak sa dizajnerkom tekstila Jelenom Đukanović i Brankom Pajević sa Žabljaka, kako bi razmotrile mogućnosti prerade prirodnih materijala koji potiču iz nacionalnih parkova.

“U centru pažnje ovog puta bila je mogućnost organizovanja radionica za pustovanje vune u kojima bi učestvovale žene sa sjevera Crne Gore, iz predjela koje gravitiraju nacionalnim parkovima”, navodi se u saopštenju NPCG.

Riječ je o tradicionalnoj tehnici obrade vune, koju bi polaznice tih radionica u skoroj budućnosti imale priliku da plasiraju kao autentičan proizvod sa prostora nacionalnih parkova Crne Gore.

“Sve bi se radilo u skladu sa instrukcijama eksperta iz oblasti dizajna tekstila, kako bi se ostvario adekvatan balans tradicionalne tehnike i moderne forme”, dodaje se u saopštenju.

Iz NPCG su podsjetili da je vuna neiskorišćen resurs u Crnoj Gori, a nažalost vrlo često i izvor zagađenja životne sredine.

“Iskoristiti takav resurs u umjetničke svrhe, zaposliti žensku radnu snagu sa sjevera Crne Gore i obogatiti ponudu nacionalnih parkova čini se dobitnom kombinacijom u traganju za uspješnim i ekološki-održivim modelom poslovanja preduzeća”, naveli su iz NPCG.

Uz više od 600 hiljada turista koji godišnje posjete crnogorske nacionalne parkove, preduzeće raspolaže jedinstvenim resursima koji omogućavaju da se domaćim proizvođačima obezbijedi vidljivost i promovišu proizvodi i time osnaži razvoj ženskog preduzetništva u ekonomski marginalizovanim sredinama na sjeveru zemlje.

“Ulažući u inicijative ove vrste NPCG pravi važan korak u pravcu dugoročnog uključivanja lokalnih zajednica u oblikovanje crnogorske turističke ponude, kao i u rad na promociji održivog turizma”, zaključuje se u saopštenju.

Informacije o prijavi za radionice uskoro će biti objavljene na sajtu NPCG.

Najčitanije