fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaniraju da povećaju broj ležajeva u hotelima sa četiri i pet zvjezdica

Planiraju da povećaju broj ležajeva u hotelima sa četiri i pet zvjezdica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Broj ležajeva u hotelima sa četiri i pet zvjezdica biće povećan preko 5,5 hiljada do 2025. godine, predviđeno Nacrtom Strategije razvoja turizma Crne Gore do 2025. godine koji je Vlada usvojila.

Trenutno, u hotelima sa pet zvjezdica u Crnoj Gori ima 4,86 hiljada ležajeva, dok u ih je u hotelima sa četiri zvjezdice 21,47 hiljada, pren osi portal RTCG.

Vlada planira da u naredne četiri godine u hotelima sa pet zvjezdica bude 7,5 hiljada ležajeva, a u hotelima sa četiri zvjezdice 23,5 hiljada.

Hoteli u te dvije kategorije sada učestvuju sa 58 odsto u strukturi, a plan je da 2025. godine to bude 62 odsto.

Vlada je usvojila Strategiju razvoja turizma do 2025. godine i Akcioni plan, kojim je predviđena diversifikacija ponude, proširenje turističke sezone, izbalansiran regionalni razvoj, kao i smanjenje pritiska na obalu i poštovanje principa održivog razvoja destinacije.

U dokumentu se navodi da turizma predstavlja stratešku privrednu granu crnogorske ekonomije. Cilj je da se razvojem turizma obezbijedi povećanje zaposlenosti, podizanje nivoa životnog standarda i uravnoteženiji regionalni razvoj.

“Vlada je opredijeljena za kontinuirani održivi razvoj turizma, sa fokusom na efikasno korišćenje resursa, uz promociju Crne Gore kao zelene, održive i odgovorne turističke destinacije”, navodi se u Strategiji.

U kreiranju strateškog pristupa važno je, kako se dodaje, poštovati i ustavno određenje da je Crna Gora ekološka država, kao i okvir dat donošenjem Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine, kojom su prenešeni principi održivosti iz Agende 2030. u nacionalne okvire.

Među ciljevima navode se smanjenje sezonalnosti, regionalnog disbalansa, poboljšanje iskustva turista, povećanje broja smještajnih kapaciteta visoke kategorije, kao i malih smještajnih objekata u srednjem i sjevernom regionu, poboljšanje saobraćajne dostupnosti destinacije, uz nezaobilaznu diversifikaciju proizvoda i usluga, inovativna rješenja i primjenu savremenih tehnologija, intenzivniju i ciljanu promociju turističke ponude, smisleniju i intenzivniju saradnju između turističkih poslenika i javnog sektora, sve u korelaciji sa strateškim ciljevima Vlade.

“Za postizanje boljih rezultata u sektoru turizma, ključna je diversifikacija proizvoda, koja se postiže kroz kontinuirani rad na korišćenju svih prirodnih i stvorenih potencijala koje ima Crna Gora. Diversifikacijom bi proizvod prevazišao granice ponude “sunca i mora”, kako se najčešće percipira naša destinacija, a to bi rezultiralo nužnim proširenjem turističke sezone i izbalansiranim regionalnim razvojem, smanjenjem pritiska na obalu i poštovanje principa održivog razvoja destinacije”, navodi se u Strategiji.

Turizam, kao dominantna razvojna grana Crne Gore je, kako se dodaje, ključan u ostvarenju ekonomske stabilnosti Crne Gore.

“Čini se da je pravi trenutak da se, pored oporavka u turizmu, pažnja posveti i kreiranju novog razvojnog i upravljačkog modela. S tim u vezi, Strategijom razvoja turizma do 2025. godine s Akcionim planom definisani su pravci razvoja turizma, uz razvoj konkurentnosti i kvalitetnijeg pozicioniranja Crne Gore na globalnoj turističkoj mapi”, navodi se u dokumentu.

Akcionim planom su, kako se zaključuje, definisane ključne mjere/aktivnosti kao i njihovi nosioci, rokovi koji ih prate i finansijski okvir za realizaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...