fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlaćena rata kredita za brodove od 4,77 miliona USD

Plaćena rata kredita za brodove od 4,77 miliona USD

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rata kredita za brodove Crnogorske i Barske plovidbe od ukupno 4,77 miliona USD kineskoj Eksim banci plaćena je u srijedu, zajedničkim snagama Vlade i tih kompanija.

Rata je plaćena i prije zvaničnog isteka roka, odnosno 21. jula, saopšteno je Pobjedi iz dvije kompanije, uz objašnjenje da ni u jednom momentu nije prijetio pad garancije koju je Vlada dala za kupovinu brodova.

Izvršni direktor Barske plovidbe, Tihomir Mirković, kazao je da je rata za dva broda te kompanije iznosila 1,98 miliona USD, od čega su oni uplatili 304,29 hiljada USD, dok je preostali iznos obezbjeđen iz budžeta Crne Gore.

„Iznos koji je plaćen iz budžeta je 1,5 miliona, preračunato u eurima“, objasnio je Mirković.

Barska plovidba je 2012. godine potpisala ugovor o nabavci dva broda, a kreditna sredstva od 46,4 miliona USD obezbijeđena su od Eksim banke.

Iz Crnogorske plovidbe su saopštili da je uredno plaćena rata koja dospijeva 21. jula u iznosu od skoro 2,8 miliona USD.

„Isplatu ove rate je pomogla Vlada“, rekli su iz Crnogorske plovidbe, ali nijesu precizirali u kojem iznosu.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe, 21. maj i ,Kotor, zaključen je 26. januara 2010. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona USD.

Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona USD, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona USD.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...