fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPetričević: UPC nije nadležna da raskine Ugovor o koncesiji

Petričević: UPC nije nadležna da raskine Ugovor o koncesiji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) nije nadležna da raskine, odnosno otkaže Ugovor o koncesiji sa privrednim društvom Džek pot, saopštila je vršiteljka dužnosti direktorice Uprave, Milena Petričević.

Ona je kazala da je na konferenciji za medije u petak obećala prisutnim novinarima da će sjutradan, ukoliko bude pitanja putem mejla, podrobno objasniti „sve što se tiče pitanja koncesionara iz naslova“.

„Nakon završenog presa i u ponuđenom roku, pa do danas, nije pristiglo nijedno pitanje od medija, ali je moja obaveza da saopštim javnosti ono što je predmet njenog interesovanja“, dodala je Petričević.

Kako je navela, današnjim saopštenjem učiniće javnim činjenice, kako bi se otklonile sve eventualne nedoumice koje, izvjesno, ima dio crnogorske javnosti.

Ona je naglasila da o Koncesionaru Džek pot na sastanku sa ministrom finansija Milojkom Spajićem, održanom 9. marta u Ministarstvu, nije bilo ni pomena.

„Naknadno aktuelizovanje teme o pomenutom koncesionaru, vješto je spinovanje i bježanje od izrečenih riječi tokom mog sastanka sa Ministrom, koje ću i ovom prilikom da citiram“, kazala je Petričević.

Prema njenim riječima, Spajić je na sastanku molio d podnese ostavku jer će mu, kako je kazao, a taj način pomoći.

„Svakako te moram smijeniti, već ujutru na sjednici Vlade… To je odlučeno. Mnogima si stala na žulj, pa mene buše, a i Dejan (direktor Agencije ) znaš, rekao mi je da bi te sačuvali moramo te maći“, navela je Petričević citirajući, kako je kazala, Spajićeve riječi.

Kako je kazala, Spajić joj je rekao da mora podnijeti ostavku, i da bira mjesto – Direktorat za nadzor ili, ako hoće, poziciju u Investiciono-razvojnom fondu ili CEDIS-u.

„A onda, nakon što sam otišla te večeri, sjutradan, i nakon demanta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, ministar je lansirao već oprobanu, uspješnu, spin temu o nečem potpuno novom, a to je u slučaju UPC, tema o koncesionaru Džek pot“, istakla je Petričević.

Ona je naglasila da je Zakonom o igrama na sreću precizirano postupanje.

Zakon je, kako je kazala Petričević, jasno normirao da se postupak dodjele koncesije za priređivanje lutrijskih igara i igara na sreću u kazinima, pokreće javnim konkursom koji sprovodi nadležni organ – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a da odluku o dodjeli koncesije donosi Vlada, kao Koncedent.

„Drugo, zakonom je precizirano da se ugovor o koncesiji zaključuje na osnovu odluke Vlade. Treće, zakonom je precizno normirano da se koncesija, po zahtjevu stranke – koncesionara, može produžiti odlukom Vlade na period do pet godina, ukoliko koncesionar ispunjava uslove propisane zakonom“, pojasnila je Petričević.

Ona je kazala da je privredno društvo Džek Pot steklo pravo na priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu „The Queen of Montenegro“ u Budvi, Ugovorom o koncesiji, kojim mu je 2006. godine koncesija dodijeljena na period od deset godina i koji je zaključio sa Vladom Crne Gore.

Kako je navela, na osnovu člana 4 Ugovora o dodjeli prava o koncesiji za priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu hotel “Falkensteiner“ u Budvi, definisanog Ugovorom iz 2006, koncesija se nakon isteka roka, po zahtjevu Koncesionara, može produžiti Odlukom Vlade za narednih pet godina, ukoliko koncesionar ispunjava uslove propisane zakonom .

Prema riječima Petričević, Direktorat za poreski i carinski sistem Ministarstva finansija je svojim aktom iz 2015. godine donio Rješenje u kojem se kaže: „Obustavlja se postupak utvrđivanja jednokratne naknade za dobijanje licence za priređivanje igara na sreću doo Džek Pot iz Budve.“

Ona je kazala da je, po isteku perioda od deset godina i prvobitnog Ugovora o koncesiji iz 2006.godine zaključenog sa Vladom, koncesionaru dodijeljena koncesija na pet godina, i to novim ugovorom od 8. decembra 2016. godine, koji je stranka sklopila sa Vladom kao koncedentom.

Nadalje, dodala je Petričević, Zaključkom Vlade od 23. jula 2020. godine, postojeća koncesija dodijeljena ugovorom iz 2016. godine produžena je Aneksom Ugovora za dva mjeseca i pet dana.

„Sve gore navedeno, detaljno je hronološki, blagovremeno, službenom korespodencijom dostavljeno ministru finansija i socijalnog staranja“, naglasila je Petričević.

Kako je navela, prvi put ministru je upućen akt 14. decembra prošle godine, u kojem je data detaljna hronologija postupanja nekadašnje Uprave za igre na sreću u postupku dodjele Koncesije po zahtjevu Džek Pota.

„Nakon čega je ministar sa koncesionarom, u prisustvu svojih pomoćnika, održao sastanak 17. decembra prošle godine u MFSS-u, na kojem sam i sama prisustvovala“, dodala je Petričević.

Nadalje, kako je kazala, ministru su dostavljeni akti od 3. februara, 7. februara, 9. februara, 10. februara i 14. februara, „a u kojima posebno ukazujem na rok isticanja koncesije 17. februara ove godine i urgiram, riječju odmah, da je potrebno dostaviti informaciju Vladi na upoznavanje“.

„Takođe, ističem da sam u svom obraćanju, sugerisala ministru da zbog kratkog roka, na prvoj narednoj sjednici Vlade, zajednički kandidujemo i obrazložimo predmetni materijal članovima Vlade, a u cilju donošenja zakonite odluke“, dodala je Petričević.

Ona je kazala da je 1. februara Sektor za igre na sreću UPC, bez njenog znanja, dostavio MFSS-u Predlog odluke o odbijanju zahtjeva privrednog društva Džek pot.

„Po saznanju, tražila sam od ministra 3. februara povlačenje ovog akta iz dalje procedure, zbog navoda u Predlogu odluke Sektora za igre na sreću, koji nijesu utemeljeni u činjenicama koje egzistiraju u spisima predmeta“, istakla je Petričević.

Kako je kazala, iz navedenog jasno proizilazi da je predmet koncesionara Džek pot aktuelan od 2006. godine, da je ona na dužnost v.d. direktorice UPC stupila 21. oktobra prošle godine.

Prema riječima Petričević, od dana njenog stupanja na dužnost do danas, UPC nije donijela nijedan upravni akt kojim je koncesionaru produžila period dodjele koncesije, oslobodila koncesionara od obaveze plaćanja jednokratne naknade, jer to i nije nadležnost Uprave.

„Uprava prihoda i carina, u konačnom, nije ni nadležna da raskine – otkaže ugovor o koncesiji“, zaključila je Petričević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije