fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzioneri na rubu egzistencije

Penzioneri na rubu egzistencije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri u Crnoj Gori već godinama se nalaze na rubu egzistencije, jer se ne mogu pohvaliti visokim penzijama, iako su cijeli život proveli radeći, često i vrlo teške poslove, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz SNP-a su podsjetili da se danas obilježava Međunarodni dan starijih osoba, zbog čega treba podsjetiti na to koliko su pripadnici trećeg doba važni članovi društva, a koliko im država poklanja malo pažnje.

“Minimalna penzija u Crnoj Gori do skoro je iznosila 125 EUR, da bi onda bila povećana na 145. Dok se nadležni hvale da je prosječna penzija viša nego u većini država regiona, statistika govori da su penzije od 2012. godine porasle svega 2,1 odsto ili šest EUR, dok je istovremeno porez na dodatu vrijednost (PDV) porastao četiri odsto, a potrošačke cijene 13,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U istom periodu kupovna moć penzionera je opala 11,1 odsto ili 379 EUR godišnje. Sa penzijom od 125 EUR 10,61 hiljada crnogorskih penzionera mogli su priuštiti tek petinu potrošačke korpe.

“Dok njihovi vršnjaci iz srećnijih zemalja penzionerske dane provode trošeći zarađeni novac na putovanja, naši stari gledaju kako da sastave kraj s krajem i pomognu svojoj djeci, koja iako su odrasla, ne uspijevaju da obezbijede normalan život svojim porodicama”, smatraju u SNP-u.

SNP je, kako su podsjetili, svojevremeno vratila osam nepravedno oduzetih penzija penzionerima, a naknadno još dvije.

“Takođe, podnosili smo predloge zakona koji su išli u korist penzionera, ali oni nikada nijesu naišli na odobravanje vladajućih partija. Tako smo 2016. godine predlagali da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika, kao i povećanje iznosa najniže penzije za 30 odsto”, rekli su iz te partije.

SNP, kao partija koja se bori za socijalnu pravdu, nastaviće da se zalaže za bolje sjutra jedne od najranjivijih kategorija stanovništva, vjerujući da je društvo dužno da im obezbijedi mirnu i dostojanstvenu starost.

Najčitanije

telekom

Telekom sjutra predstavlja poslovne rezultate za prvi kvartal

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Crnogorski Telekom će sjutra održati Konferencijski poziv sa analitičarima i investitorima,...