fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzioneri KAP-a najavili novo okupljanje

Penzioneri KAP-a najavili novo okupljanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) okupiće se sjutra ispred zgrade Vlade, u cilju isplate njihovih otpremnina i novca iz stambenog fonda.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, rekao je da će skup biti organizovan ispred zgrade Vlade od deset do 11 sati, uz poštovanje preporuka u vezi sa virusom Covid-19.

On je agenciji Mina-business kazao da će se neke od narednih sedmica penzioneri okupiti pred Ustavnim sudom.

“Saznanje da neki od sudija Ustavnog suda ne ispunjavaju uslove da budu sudije Ustavnog suda, ali imaju visok stepen lojalnosti prema onima koji ih postavljaju, odnosno prethodnoj vlasti, riješilo je sve dileme donošenih odluka u vezi sa našim stambenim parama i otpremninama”, rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, četiri nalaza sudskog vještaka za stambene pare pokazala su da su one nenamjenski na nezakonit način potrošene za poizvodnju, kao i da je trebalo da se nađu van stečajne mase sa uvođenjem stečaja.

“Kad se to već nije desilo, trebalo je da budu u prvom naplatnom redu”, dodao je Raković.

Ustavni sud je, kako je podsjetio, lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatoskim, bez ijednog dokaza, činjenice i argumenta.

“Svi radnici KAP-a prije, a i poslije nas, čak i u vrijeme procesa pred Ustavnim sudom dobili su otpremnine i otišli u penziju”, dodao je Raković.

On je naveo da su to veliki razlozi za okupljanje pred Ustavnim sudom, ako se zna da je ukupna suma novca 9,65 miliona EUR, a da ogroman broj penzionera i radnika sa radnim stažom od 38 do 40 godina živi kao podstanari.

“Na drugoj strani, imate pojedince koji dobijaju humanitarne stanove i uz to bespovratne kredite, a mi se humanitarno pljačkamo”, ocijenio je Raković.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona EUR.

Najčitanije