fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPejović: KAP neće ugrožavati sigurnost elektroenergetskog sistema

Pejović: KAP neće ugrožavati sigurnost elektroenergetskog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kombinat aluminijuma (KAP) neće biti subjekt koji će na bilo koji način ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema Crne Gore i poremetiti rad evropske elektroenergetske interkonekcije, poručio je izvršni direktor kompanije Uniprom, koja upravlja tom fabrikom, Veselin Pejović.

„Kako u ovom trenutku nije potpisan novi ugovor o snabdijevanju KAP-a električnom energijom za narednu godinu, a EPCG je najavila raskid postojećeg, zaposlenima je dat nalog da pristupe planskom isključenju ćelija“, naveo je Pejović u odgovoru na dopis Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Predstvnici CGES-a su u srijedu tražili od Uniproma da ih obavijesti o planiranoj potrošnji električne energije, kao i potrebnim snagama KAP-a po mjesecima za narednu godinu.

Pejović je kazao da će, ukoliko sve bude išlo po planu, sve ćelije biti isključene do 31. decembra, za kada je EPCG najavila prekid isporuke električne energije KAP-u.

„Ukoliko, pak, dođe do nepredviđenih okolnosti kojima ne možemo upravljati, bićemo prinuđeni da to isključenje obavimo sami bez željenog planskog pristupa. Ako se ni to ne desi, obaveza CGES-a je da 31. decembra u ponoć isključi KAP sa mreže, kako ne bi došlo do neovlašćenog preuzimanja električne energije iz prenosnog sistema. U suprotnom, smatraćemo CGES odgovornim za neovlašćeno preuzimanje električne energije“, poručio je Pejović.

On je dodao da će Uniprom, ukoliko dođe do nekih promjena u trenutnim odnosima sa EPCG kao snabdjevačem i eventualno se sklopi neki drugačiji aranžman, blagovremeno obavjestti CGES i dostaviti planove proizvodnje, odnosno planirane snage i potrošnje, kako bi ta kompanija, kao operator prenosnog sistema, mogla upravljati sistemom na propisan način.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije