fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPandemija pokazala sigurnost bankarskog sektora

Pandemija pokazala sigurnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomski izazovi usljed pandemije korona virusa usporili su dinamični privredni razvoj, ali i jasno pokazali kvalitet i stabilnost crnogorskog bankarskog sektora, ocijenio je izvršni direktor za poslove sa fizičkim licima i napredne kanale prodaje Hipotekarne banke, Nikola Špadijer.

On je ocijenio da su stabilne i likvidne banke pokazale da u njihovim sigurnim rukama stoji kormilo ekonomskog razvoja, a da se upravo bankarski sektor može posmatrati i tretirati kao onaj od posebnog značaja.

“Svaka kriza istovremeno može biti i šansa, a kriza izazvana pandemijom Covid-19 virusa pokazala je sa sigurnošću da je bankarski sektor uz strateško planiranje, kvalitetna kadrovska rješenja i dobro upravljanje spreman da se nosi sa ovakvim izazovima”, rekao je Špadijer Pobjedi.

On je kazao da su banke svojim rezervama likvidnosti uspjele da nadoknade manjak gotovog novca u opticaju, koji je nastao kao posljedica smanjene potrošnje građana i izostanka turističke sezone.

“Hipotekarna banka je dobrom strategijom, uz povjerenje naših klijenata, čvrsto držala kormilo likvidnosti i kao najlikvidnija banka ne samo očuvala svoju depozitnu bazu, već je i povećala. Tako je naš portfolio depozita na kraju novembra iznosio preko 440 miliona, odnosno 20 miliona više u odnosu na početak godine, zahvaljujući racionalnim i tržišnim kamatnim stopama i pažljivo odabranim proizvodima”, rekao je Špadijer.

Hipotekarna banka na tržištu je, kako je dodao, prepoznata kao banka koja stvara i njeguje poseban odnos sa svojim klijentima, kao banka koja je moderna, inovativna, ali i najaktivnija banka, što je i prepoznato u kontinuitetu kroz nagrade Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

On je, odgovarajući na pitanje koliko se klijenti banke odlučuju na plasiranje sredstava na tržište kapitala, kazao da štednja predstavlja sigurni vid plasiranja novca, ali imajući u vidu da posljednjih godina kamatne stope za ovu vrstu usluge nijesu previše atraktivne, primjećuju da se dio klijenata opredjeljuje i za plasiranja sredstava na tržište kapitala, kroz kupovinu finansijskih instrumenata koji po pravilu nose veće stope prinosa, ali i rizika.

“U svrhu zadovoljenja investicionih ciljeva klijenata, Hipotekarna banka je posebnu pažnju posvetila segmentu pružanja investicionih usluga. Jedna smo od četiri crnogorske banke koje pružaju kastodi usluge, odnosno jedna od tri banke koje su članice Montenegroberze”, naveo je Špadijer.

To, kako je kazao, konkretno znači da su u mogućnosti da klijentima ponude efikasnu realizaciju transakcija kako na domaćoj, tako i na svim svjetskim berzama.

“Ukupni iznos portfelja hartija od vrijednosti klijenata na kraju godine iznosi oko 95 miliona EUR. Važno je istaći da smo tokom ove godine na međunarodnim tržištima, kako za račun naše banke, tako i račun klijenata, ostvarili promet od skoro 200 miliona EUR. Navedene cifre su respektabilne i za regionalne finansijske institucije, te možemo smatrati da smo lideri u pogledu pružanja investicionih usluga u Crnoj Gori”, rekao je Špadijer.

Hipotekarna banka ima izdate finansijske instrumente – obveznice, u čije tri serije su njihovi klijenti, oko 180 vlasnika obveznica, uložili ukupno 22 miliona EUR.

Špadijer je kazao da je Hipotekarna banka dala snažan impuls potrošnji lansiranjem beskamatnog kredita u saradnji sa crnogorskim liderom u domenu audio, video bijele tehnike i uopšte IT opreme, Tehnomaxom.

“Nije na odmet pomenuti da smo u ovoj godini odobrili skoro deset hiljada ovih kredita, u ukupnom iznosu od skoro šest miliona EUR”, dodao je Špadijer.

On je rekao da je banka na tržištu prepoznata kao lider u inovacijama, a istakao je da pored strateškog opredjeljenja da građanima Crne Gore ponudimo savremena platna rješenja, usklađena sa digitalnom svakodnevicom, zasluga za dobre rezultate leži i u uspješnom i dugogodišnjem partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

“Činjenica da su upravo kroz to partnerstvo na tržištu uvedene dvije značajne premijere – prva beskontaktna platna kartica i prvi digitalni novčanik, Moj novčanik servis, govore u prilog tome da kombinacija globalnih tehnologija i lokalnog znanja i vještina, stvara razliku u digitalizaciji tržišta”, smatra Špadijer.

Još jedan faktor koji ponudu banke izdvaja je i premium kartica koja je sada prenešena na Platinum platformu Mastercarda, čime je omogućen pristup jedinstvenim lokalnim i globalnim ponudama.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...