fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPandemija negativno uticala na poslovanje Montecarga

Pandemija negativno uticala na poslovanje Montecarga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Montecargo se u aprilu i maju suočila sa suočila sa negativnim posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa, tako da je izostao očekivani nastavak trenda rasta obima i vrijednosti usluga prevoza robe, saopštio je izvršni direktor, Muradif Grbović.

On je Pobjedi kazao da je to uslovilo da u prvih pet mjeseci ove godine Montecargo ostvari četiri odsto manje transportne prihode nego u istom prošlogodišnjem periodu.

“Posljedice krize izazvane pandemijom su uslovile osjetan pad nivoa usluga prevoza, u aprilu i maju tekuće godine oko 35 odsto u odnosu na iste mjesece prošle godine, što je imalo i negativnog uticaja na prikaz kumulativnog ostvarenja obima i vrijednosti usluga prevoza u proteklih pet mjeseci tekuće godine”, rekao je Grbović.

On je naveo da je u prvih pet mjeseci ostvaren obim prevoza robe u količini od 479,14 hiljada tona. To je svega 6,6 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine, dok su zbog dominantnog prevoza niskotarifne robe transportni prihodi ostvareni u iznosu od 2,29 miliona EUR, što je četiri odsto manje u odnosu na uporedni period prethodne godine.

“Već u prvim danima aktuelne krize obustavljena je proizvodnja, a samim tim i prevoz automobila iz Fiat Kragujevca, izostao je u potpunosti prevoz čeličnog lima iz Smedereva za Luku Bar, prevožene su minimalne količine otpadnog željeza za potrebe Albanije, a izostao je planirani obim prevoza i kod drugih vrsta robe”, rekao je Grbović.

On je dodao da je u prvih pet mjeseci prevezeno 327,33 hiljade tone boksita, 34,35 hiljada tona putničkih automobila, 18,88 hiljada tona rude gvožđa, 9,25 hiljada tona koncentrata bakra, 7,93 hiljade tona žitarica i 17,87 hiljada tona otpadnog gvožđa.

Prema riječima Grbovića, Montecargo je sa velikim i tržišno realnim ambicijama u početnim mjesecima tekuće godine počeo realizaciju biznis plana za ovu godinu.

“Osnovu za optimizam činili su planovi naših komitenata, tako da je između ostalog planirano povećanje obima prevoza rude boksita iz Nikšića za Luku Bar, prevoza sirćetne kisjeline iz Kikinde za Luku Bar, otpadnog gvožđa iz Srbije za Albaniju, kao i povećanje obima prevoza kontejnera”, rekao je Grbović.

Pored toga, u Luku Bar su u najavljenim terminima pristigle nove količine rude gvožđa za Željezaru u Smederevu, kao i koncentrata bakra za potrebe RTB u Boru.

On je ocijenio da je ta željeznička kompanija sa uspjehom okončala prvi kvartalni period u tekućoj godini.

U prvom kvartalu ostvaren transportni prihod u iznosu od 1,53 miliona EUR, što je 27 odsto više u odnosu na uporedni kvartal prošle godine. Međutim, i pored rasta prometa od skoro 40 odsto u prvom tromjesječju, Montecargo je na kraju ovog kvartala bio u minusu od 296,61 hiljadu EUR, što je oko 245 hiljada EUR manji gubitak nego prošle godine u istom periodu.

“Iako nedovoljan za pokriće cjelokupnih troškova u poslovanju, ostvareni prihod u prvom kvartalu na nivou je očekivanih planiranih vrijednosti za taj period, jer se tek u kasnijem periodu godine pri normalnim tržišnim okolnostima, očekuje značajnije povećanje prihoda koji mogu u cjelosti nadomjestiti nastale troškove u poslovanju”, smatra Grbović.

Najčitanije