fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPandemija imala poražavajući efekat na zaposlene u neformalnoj ekonomiji

Pandemija imala poražavajući efekat na zaposlene u neformalnoj ekonomiji

Ženeva, (MINA-BUSINESS) – Gotovo 1,6 milijardi zaposlenih u sektoru neformalne ekonomije, koji predstavljaju najugroženiju kategoriju na tržištu rada, pretrpjelo je ogromnu štetu odnosno negativni uticaj na mogućnost zarade, kao rezultat ekonomske krize nastale pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz Međunarodne organizacije rada (MOR).

Iz MOR-a su upozorili da nastavak trenda naglog opadanja broja radnih sati na globalnom nivou, zbog izbijanja pandemije Covid-19, podrazumijeva da se 1,6 milijardi zaposlenih u neformalnoj ekonomiji, što je skoro polovina globalne radne snage, nalazi u neposrednoj opasnosti od situacije u kojoj su im ugrožena osnovna sredstava za život.

„Gotovo 1,6 milijardi zaposlenih u sektoru neformalne ekonomije od ukupno dvije milijarde širom svijeta i 3,3 milijarde globalne radne snage, pretrpjelo je ogromnu štetu, odnosno negativni uticaj na mogućnost zarade za život. Uzrok ove pojave su mjere izolacije i/ili činjenica što pripadaju zaposlenima u najteže pogođenim sektorima“, navodi se u saopštenju MOR-a.

Procjenjuje se da je prvi mjesec krize rezultirao smanjenjem prihoda neformalnih radnika u svijetu od 60 odsto.

„To znači pad od 81 odsto u Africi i Americi, 21,6 odsto u Aziji i Pacifiku, te 70 odsto u Evropi i centralnoj Aziji. Bez alternativnih izvora zarade, ovi zaposleni i njihove porodice ostaće bez sredstava za opstanak“, ocijenili su iz MOR-a.

Prema izdanju newslettera MOR-a: COVID-19 i svijet rada očekuje se da će opadanje radnih sati u tekućem drugom kvartalu biti znatno izraženije od ranije procenjenog.

„U poređenju sa nivoima iste pojave prije krize, odnosno četvrti kvartal prošle godine, sada se očekuje pogoršanje od 10,5 odsto, što je ekvivalent cifri od 305 miliona radnih mjesta sa punim radnim vremenom, pod pretpostavkom da ono traje 48 sati sedmično“, precizirali su iz MOR-a.

Prethodna procjena odražavala je pad od 6,7 odsto, što je ekvivalent cifri od 195 miliona zaposlenih koji svoje poslove obavljaju u punom radnom vremenu. Takva pojava je uzrokovana produženjem mjera izolacije.

„Regionalno, situacija se pogoršala za sve glavne regionalne grupe. Procjene sugerišu 12,4 odsto gubitka radnih sati u drugom kvartalu za Sjedinjene Američke Države (SAD), u poređenju sa nivoima prije krize, i 11,8 odsto za Evropu i Centralnu Aziju. Procjene za ostale regionalne grupe prate se pomno i kreću se iznad 9,5 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz MOR-a su objasnili da je procenat zaposlenih koji žive u zemljama gdje su na snazi preporučena ili obavezna zatvaranja radnih mjesta smanjen sa 81 na 68 odsto u posljednje dvije sedmice.

„Pad u odnosu na prethodne procjene od 81 odsto prvenstveno je rezultat promjena koje su se desile u Kini. Drugdje su mjere za zatvaranje radnih mesta izraženije odnosno povećane“, dodali su iz MOR-a.

Iz MOR-a su precizirali da je širom svijeta više od 436 miliona preduzeća suočeno sa ozbiljnim poremećajima.

„Ova preduzeća posluju u najteže pogođenim ekonomskim sektorima, uključujući oko 232 miliona u veleprodaji i maloprodaji, 111 miliona u proizvodnji, 51 miliona u smještajnim i prehrambenim uslugama, i 42 miliona u industriji u vezi sa nekretninama i drugim poslovnim aktivnostima“, kazali su iz MOR-a.

MOR je pozvao na hitne, ciljane i fleksibilne mjere podrške zaposlenima i preduzećima, posebno manjim preduzećima, zaposlenima u neformalnoj ekonomiji i drugima koji su pripadnici ranjivih kategorija.

„Mjere za reaktivaciju ekonomije treba da slijede pristup podrške zaposlenju, podržan snažnim politikama i pojačanim angažmanima institucija za zapošljavanje, ojačanim resursima i sveobuhvatnim pristupima sistema socijalne zaštite“, smatraju u MOR-u.

Međunarodna koordinacija stimulativnih paketa i mjera za otplatu duga takođe će biti od presudne važnosti za efikasan i održiv oporavak. Međunarodni standardi rada, koji promovišu trilateralnu saradnju, mogu pružiti svojevrsnu osnovu za dalje.

Generalni direktor MOR-a, Guy Ryder, kazao je da kako se razvijaju pandemija i kriza na tržištima rada, potreba za zaštitom najugroženijih postaje još hitnija.

„Za milione zaposlenih širom svijeta, odsustvo prihoda znači i nemati: hranu, sigurnost i budućnost. Milioni preduzeća širom svijeta jedva se održavaju ‘iznad površine’. Ne posjeduju ušteđevine ili pristup kreditima. Oni su pravo lice situacije u svijetu rada. Ako im sada ne pomognemo, oni će jednostavno nestati“, zaključio je Ryder.

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...