fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPametne tehnologije poboljšavaju kvalitet života u gradovima

Pametne tehnologije poboljšavaju kvalitet života u gradovima

Podgorica, Prag, (MINA-BUSINESS) – Pametne tehnologije nijesu same po sebi cilj, već sredstvo koje gradovima omogućava poboljšanje kvaliteta života stanovnika i posjetilaca i način da prebrode izazove koji dolaze sa njihovim daljim razvojem, saopštili su predstavnici kompanije Mastercard.

Generalni menadžer Mastercarda za Češku, Slovačku i Austriju, Miroslav Lukeš, kazao je na radionici za novinare, koja je ove sedmice organizovana u Pragu, da se gradovi u današnje vrijeme brzo razvijaju i da su neki čak veći i od pojedinih država.

“Oko 80 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) je generisano u gradovima, dok broj ljudi koji u njima žive rapidno raste”, rekao je Lukeš.

Na dvodnevnoj radionici za odabrane novinare iz centralne i istočne Evrope predstavljena su neka od najnovijih pametnih rješenja koja su implementirana u Pragu i Kolinu, kako bi se olakšao svakodnevni život građana i posjetilaca.

 

foto: MINA

Češka je odabrana za domaćina radionice kao zemlja sa širokim primjenama naprednih tehnologija.

Lukeš je saopštio da je Češka danas jedna od vodećih zemalja u svijetu kada je u pitanju bezkontaktno plaćanje.

“Pametan grad je sam po sebi digitalni i koristi tehnologije za poboljšanje pristupa osnovnim uslugama i bolje razumijevanje života svojih građana i posjetilaca”, smatra Lukeš.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije