fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPale dionice u bankarskom sektoru

Pale dionice u bankarskom sektoru

Njujork, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Wall Streetu oslabio je u ponedjeljak zbog pada cijena dionica u bankarskom sektoru, uzrokovanog upozorenjem o mogućim velikim gubicima jednog hedž fonda.

Dow Jones je ojačao 0,3 odsto na 33.171 bod, dok je S&P 500 oslabio neznatno na 3.971 poen, a Nasdaq 0,6 odsto na 13.059 bodova.

Rast Dow Jonesa zahvaljuje se, između ostalog, skoku cijene dionice Boeinga 2,3 odsto, nakon vijesti da je ta kompanija postigla dogovor o prodaji 737 MAX aviona prevozniku Southwest Airlinesu.

Podršku tržištu pružaju očekivanja da bi oporavak ekonomije od koronakrize uskoro trebalo da se ubrza zbog novih fiskalnih podsticaja i postupne normalizacije društvenog i privrednog života, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19, prenosi SEEbiz.

To podržava dionice u cikličkim sektorima, kao što su industrijski i rudarski, dok je tehnološki, koji je prošle godine bio najveći dobitnik, posljednjih sedmica pod pritiskom.

Pod pritiskom su bile i dionice u bankarskom sektoru, nakon vijesti da bi Nomura i Credit Suisse mogli izgubiti milijarde USD, jer američki hedž fond, Archegos Capital, ne može da ispuni svoje obveze.

Ta vijesti je pritisnula i velike i manje regionalne banke, pa je KBW Nasdaq indeks bankarskog sektora pao 2,3 odsto.

„Još se nagađa koliko bi i koje američke banke mogle biti pogođene. To je pitanje koje zabrinjava, no za sada tržište nije značajnije reagovalo na te vijesti”, rekla je analitičarka u firmi Prudential Financial, Quincy Krosby.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 6.636 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,47 odsto na 14.817 poena, a pariski CAC 0,45 odsto na 6.015 bodova.

Najčitanije