fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPala vrijednost dolara

Pala vrijednost dolara

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta pala i prošle sedmice, druge zaredom, jer bi zbog slabih pokazatelja s američkog tržišta rada njihova centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla odgoditi odluku o smanjenju podsticaja ekonomiji.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice 0,7 odsto, na 92,03 boda, a u petak je u jednom trenutku, prvi put nakon mjesec, zaronio i ispod nivoa od 92 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,1 odsto, na 109,70 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je oslabila i u odnosu na evropsku, 0,7 odsto, pa je cijena eura dosegnula 1,188 USD.

Pad dolarovog indeksa na najniži nivo od početka avgusta je posljedica usporavanja oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize, zbog čega bi Fed mogao da zadrži podsticajnu monetarnu politiku duže nego što se očekivalo.

Najvažniji podatak, koji znatno utiče na tržište, objavljen je u petak.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u avgustu broj zaposlenih porastao samo 235 hiljada, znatno manje u odnosu na očekivanih 750 hiljada i znatno manje nego mjesec prije.

To pokazuje da oporavak američke ekonomije usporava i da bi Fed mogao još neko vrijeme zadržati ogromne podsticaje.

Nedavno je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da bi smanjenje podsticaja moglo započeti ove godine, ako se nastavi oporavak tržišta rada, ali da centralna banka ne treba s time žuriti.

„S obzirom na nove podatke s tržišta rada, Fed ne treba ništa preduzimati još neko vrijeme. Stoga bi sjednica čelnika Feda u septembru mogla biti manje napeta nego što se očekivalo”, kazao je strateg u firmi TD Ameritrade, JJ Kinahan.

S druge strane, euro je prošle sedmice znatno ojačao prema američkoj valuti, pa je njegov kurs u jednom trenutku dostogao najviši nivo od 4. avgusta, 1,1884 USD.

Jačanju zajedničke evropske valute pomogle su izjave guvernera njemačke centralne banke Jensa Weidmanna, koji je upozorio na inflacioni rizik i pozvao na usporavanje programa kupovina obveznica u Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Za sedmicu tržišta će stoga pažljivo pratiti poruke sa sjednice ECB-a radi daljih smjernica u vezi podsticaja.

A da inflacioni pritisci rastu, pokazao je prošle sedmice izvještaj Eurostata, prema kojem je inflacija u eurozoni u avgustu dostigla tri odsto, najviši nivo u deset godina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije