fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPaklica cigareta bi mogla poskupiti 28 do 37 centi

Paklica cigareta bi mogla poskupiti 28 do 37 centi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijena paklica cigareta od 1. januara bila bi veća 28 do 37 centi, saznaju Vijesti kod uvoznika, na osnovu informacije iz projekta Evropa sad, kojeg je Vlada usvojila u četvrtak i u kojim se najavljuje ubrzanje akciznog kalendara na cigarete.

Prema toj najavi specifična akciza na cigarete bila bi od 1. januara povećana sa 37 na 47 EUR na hiljadu cigareta. Stopa proporcijalne akcize ostala bi na nivou od 29 odsto maloprodajne cijene.

Akciza ulazi u osnovicu obračuna poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto, pa i to utiče na rast cijena, kao i zarada uvoznika i trgovaca. Ukupan rast po svim osnovama bio bi 28 do 37 centi po paklici u odnosu na postojeće cijene.

U obrazloženju najave Vlade, navedno je da je Direktivom EU predviđeno da akciza na cigarete ne smije biti manja od 90 EUR na hiljadu komada, kao i da Crna Gora svoj akcizni kalendar mora uskladiti sa tom direktivom.

Nakon povećanja specifične akcize na 47 EUR od 1. januara, ukupan iznos akcize 84,7 EUR na hiljadu cigarete. Planom je predviđeno i da se ukupna akciza od 1. januara 2023. poveća na 88,15 EUR na hiljadu cigareta, a 1. januara 2024. godine na 91,6 EUR čime bi ispunili obavezu iz EU direktive.

Legalni uvoznici i trgovci cigareta zabrinuti su da bi novi rast maloprodajnih cijena mogao ponovo uticati na rast sivog tržišta, kao što se desilo prije tri godine kada je tadašnja Vlada takođe željela da ubrza usklađivanje akciza sa EU, pa je u kratkom roku cijena paklice porasla za preko jednog eura. To je tada uticalo na ogroman rast sivog tržišta i pad legalnog za oko 50 odsto.

Država je zbog toga bila na gubitku, pa je 2018. smanjila akcize. Vlada najavljuje borbu protiv sivog tržišta, jer od ovog povećanja akciza očekuje prihod od deset miliona EUR, koji treba da zajedno sa ostalim nadoknadi gubitak od smanjenja dažbina na zarade radnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost Voli u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige. Budućnost...