fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPaket od 750 milijardi EUR za oporavak od pandemije

Paket od 750 milijardi EUR za oporavak od pandemije

Berlin, (MINA-BUSINESS) – Vlada Njemačke usvojila je danas nezapamćen paket mjera u istoriji te države, kojima treba da se olakša izlazak iz krize izazvane koronavirusom i umanje ekonomske posljedice pandemije za građane, preduzeća i zdravstveni sistem.

Usvojenim programom, koji sjutra treba da odobri Bundestag, a u petak Bundesrat, predviđeno je novo zaduženje od 156 milijardi EUR.

Ukupna vrijednost paketa mjera prema navodima ministra finansija, Olafa Scholza, iznosi 750 milijardi EUR, prenosi njemački WDR.

Danas usvojene odluke savezne Vlade podrazumijevaju niz zakonskih izmjena, zaštitinih i mjera hitne pomoći i kredite čime treba da se zaštite građani zaposleni, oni u slobodnim profesijama kao i nezaposleni, zatim porodice, svi koji žive u iznajmljenim stanovima i preduzeća svih veličina.

Kada je riječ o građanima, pojedincima stanodavci neće moći da daju otkaz stanarima koji zbog krize nijesu u stanju da plaćaju stanarinu.

Za sada ova mjera važi za izostala plaćanja kirije od 1. aprila do 30. septembra.

Takođe, na šest mjeseci će za ljude koji podnose zahtjev za pomoć za nezaposlene biti suspendovan propis koji nalaže provjeru imovinskog stanja i visinu stanarine.

Porodice koje su zbog pandemije ostale bez velikog dijela primanja moći će pod olakšanim uslovima da dobiju dodatak za djecu.

Vladinim merama je i deset milijardi EUR izdvojeno za, kako se računa, 1,2 miliona novih primalaca osnovne pomoći.

Kada je riječ o zaposlenima, najmanje firme i pojedinci u slobodnim profesijama – muzičari, fotografi ili fizioterapeuti, odnosno svi koji inače teško dobijaju kredite, imaju pravo na dotaciju od devet hiljada do 15 hiljada EUR.

Ona će se davati bez velike birokratske procedure, a potrebno je samo dokazati krizu likvidnosti zbog pandemije.

Za to će na raspolaganju biti 50 milijardi EUR.

Takođe su ublaženi propisi o skraćenom radnom vremenu, sa ciljem da firme lakše zadrže zaposlene, umjesto da im daju otkaz i prepuste ih zavodima za zapošljavanje.

Preko fonda za stabilizaciju i stavljanjem kapitala na raspolaganje, savezna Vlada planira da pomogne i velikim preduzećima.

Ako je to nužno, ne isključuje se ni mogućnost državnog učešća u vlasništvu firmi.

Najavljeno je 400 milijardi EUR u državnim garancijama i 100 milijardi za moguće učešće u vlasništvu preduzeća.

Već danas je počeo i specijalni program neograničenih kredita državne Kreditne banke za obnovu (KfW).

Njemačke bolnice, kako je odlučeno, dobiće dodatne tri milijarde EUR pomoći, a Vlada je usvojila i nekoliko upravnih mjera koje treba da olakšaju rad preduzeća i institucija u vanrednim uslovima.

Da li će danas usvojene mjere biti dovoljne da se nakon pandemije stabilizuju njemačka privreda i društvo pitanje je na koje je sada još teško ili čak nemoguće dati odgovor.

Stručnjaci Ifo instituta u Minhenu su ocijenili bi da troškovi suzbijanja posljedica Covid-19 pandemije mogli da prevaziđu sve što je poznato iz dosadašnjih privrednih kriza ili prirodnih katastrofa.

Prema procjenama Instituta, zavisno od toga kakav će biti dalji razvoj krize, njemačka privredna moć mogla bi da oslabi od 7,2 do 20,6 odsto.

Troškovi bi tako iznosili između 255 i 729 milijardi EUR. Tržište rada bilo bi takođe pogođeno, a više miliona ljudi moglo bi da ostane bez radnog mjesta ili da bude prinuđeno da pređe na skraćeno radno vrijeme.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...