fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPaket mjera podrške poljoprivredi vrijedan 17 miliona EUR

Paket mjera podrške poljoprivredi vrijedan 17 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je danas usvojila poseban paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu vrijedan više od 17 miliona EUR.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da se od sektora poljoprivrede s pravom očekuje snažan doprinos oživljavanju ekonomskih aktivnosti, imajući u vidu raspoložive resurse, kao i značajno interesovanje brojnih građana.

„Zbog toga je Vladino opredjeljenje da se pored pune realizacije svih mjera predviđenih ovogodišnjim Agrobudžetom, poljoprivreda dodatno podrži posebnim programom vrijednim preko 17 miliona EUR“, rekao je Simović.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da će se u cilju održavanja stabilnosti tržišta, cijena i dohotka proizvođača, obezbijediti otkup i skladištenje viškova poljoprivrednih proizvoda, pomoć u njihovom plasmanu ili ustupanje javnim ustanovama, za šta je predviđen iznos od tri miliona EUR.

Budžetski potrošači će, kako je objašnjeno, dati prioritet nabavci domaćih proizvoda kroz obaveznost kraćih lanaca snabdijevanja koji podrazumijevaju kraće i brže transporte.

„Preporučuje se i ostalim naručiocima da svoje nabavke usklade sa tim principima“, navodi se u mjerama.

Mjerama je predviđena i podrška plaćanju proizvoda domaćim proizvođačima u roku od 15 dana. U cilju skraćenja rokova plaćanja, Vlada će obavezati Investiciono razvojni fond (IRF) da obezbijedi kreditnu podršku trgovinskim lancima, uz obavezu plaćanja domaćim proizvođačima u roku ne dužem od 15 dana.

Mjerama su predviđeni i povoljni krediti za nabavku obrtnih sredstava registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i ribarima. Krediti će se odobravati do maksimalnog iznosa od 20 hiljada EUR, uz kamatu od 1,5 odsto, rok otplate do dvije godine i grejs period do jedne.

Predviđena sredstva za tu mjeru iznose oko deset miliona EUR.

Vlada će, kako je saopšteno, za korisnike tih kredita platiti kamatu u grejs periodu za šta će biti obezbijeđeno oko 150 hiljada EUR.

Mjerama je predviđeno i plaćanje doprinosa osiguranicima po osnovu poljoprivrede.

„Tom podrškom će biti obuhvaćeno 529 osiguranika kojima će biti plaćeni ukupni doprinosi osiguranja u trajanju od šest mjeseci, za šta će biti potrebno 100 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Vladinim mjerama je predviđena jednokratna podrška za 3,2 hiljade korisnika staračkih naknada u iznosu od 64 EUR, za šta je opredijeljeno ukupno 225 hiljada EUR, kao i jednokratna pomoć za 184 ribara sa važećom dozvolom, za šta je opredijeljeno 200 hiljada EUR.

Mjerama je predviđena i avansna isplata 80 odsto premija u stočarstvu i po hektaru obradive površine, na osnovu podataka iz prethodne godine. Po tom osnovu proizvođačima će se u prvoj polovini maja isplatiti oko 3,5 miliona EUR.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...