fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad vrijednosti dolara

Pad vrijednosti dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala, što je posljedica daljeg popuštanja monetarne politike američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) u cilju ublažavanja ekonomskih šteta od širenja koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice 1,1 odsto, na otprilike 99,5 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru porastao 1,2 odsto, na 1,0935 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je 0,1 odsto, na 108,45 jena (JPY).

Posljednjih sedmica kurs dolara izuzetno oscilira zbog širenja koronavirusa u svijetu i velikih ekonomskih šteta usljed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Sedmicu prije dolarov indeks skočio je više od dva odsto, jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, iako i američka privreda uranja u recesiju.

U periodu od 9. do 20. marta dolarov indeks skočio je gotovo devet odsto, nakratko dostignuvši najviše nivoe u više od tri godine, nakon čega je oslabio oko tri odsto.

Prošle sedmice dodatno je oslabio zbog novih mjera američke centralne banke za podsticanje ekonomije.

Prošle sedmice je, naime, Fed povukao još jedan potez bez presedana kojim nastoji pomoći privredi koja je paralizirana zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je prije mjesec žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u finansijski sistem ubrizgao više hiljada milijardi USD, Fed je u četvrtak najavio program vrijedan 2,3 biliona USD namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do deset hiljada radnika, kupovini obveznica saveznih država, okruga i gradova.

Najavljujući te mjere predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je centralna banka proširila fokus koji je dosad bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcioniranje tržišta.

“Centralna banka želi pomoći zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i financijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom”, poručio je Powell.

Najčitanije