fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad prometa na crnogorskom tržištu kapitala

Pad prometa na crnogorskom tržištu kapitala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Blagi rast indeksa i pad prometa obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je širenje koronavirusa u svijetu izazvalo zabrinutost ulagača na međunarodnim tržištima.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je blago na 785,19 poena, a MONEX indeks neznatno na 11.289,24 boda.

Promet je iznosio 227,05 hiljada EUR i bio je 2,3 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 67 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Luke Kotor, i to 20,22 odsto.

Akcije Luke Kotor rasle su 6,3 odsto na 7,65 EUR.

Profesor na hercegnovskom Fakultetu za menadžment, Vasilije Kostić, ocijenio je da je koronavirus posljedično pokazao negativan uticaj i na crnogorsku ekonomiju, a kakav će biti u budućnosti zavisi od eventualnog jenjavanja ili prelaska epidemije u teži oblik.

On je agenciji Mina-business kazao da koronavirus već bilježi negativne uticaje na globalnom nivou.

Negativan uticaj se, kako je objasnio Kostić, reflektuje na crnogorsku ekonomiju tako što se odlažu poslovne i druge odluke koje imaju ekonomske implikacije, a koje nije neophodno donijeti odmah, u očekivanju izvjesnije situacije.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, kazao je da u crnogorskim hotelima, za sada, nema indikatora da bi moglo doći do smanjenja broja turista, usljed pojave koronavirusa u svijetu.

“Kada je riječ o hotelima, naročito u destinacijama poput naše, koje su na ovom dijelu planete atraktivne zbog svoje odmorišne – ljetnje sezone, nema nekih indikatora da bi nešto dramatično moglo da se desi, poput smanjenja broja dolazaka”, rekao je Radulović agenciji Mina-business.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 pao u petak sedmi dan zaredom, pri čemu je pretrpio najveći sedmični pad od globalne finansijske krize iz 2008. godine, zbog sve većeg straha da bi brzorastući koronavirus mogao gurnuti ekonomiju u recesiju.

Jačale su ove sedmice dionice Elektroprivrede 2,8 odsto na 3,72 EUR, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i Jugopetrola neznatno na 6,4 EUR odnosno 10,71 EUR.

Rasle su ove sedmice dionice Luke Bar 3,6 odsto na 25,9 centi. Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, ocijenila je ove sedmice da Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ka Evropi, što bi značilo veću stabilnost i energersku sigurnost.

Ona je kazala da su počeli pregovori između američkih i crnogorskih kompanija o potencijalnoj saradnji u oblasti skladištenja i distribucije prirodnog tečnog gasa iz SAD-a u Crnu Goru, prenosi portal RTCG.

Luka Bar bi, kako je objasnila, bila korišćena za pretovar i skladištenje tečnog gasa, što bi imalo pozitivne efekte na razvoj infrastrukture, ali i razvoj industrije.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odlučio je ove sedmice da će 15. marta obaviti kontrolno saslušanje direktora Poreske uprave (PU), Miomira M. Mugoše, po inicijativi poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića.

Konjević je, kako je saopšteno iz SDP-a, tražio da se Mugoša sasluša u vezi sa radom PU u oblasti nadzora i naplate poreskog duga.

Pad akcija zabilježili su Crnogorski elektroprenosni sistem 1,3 odsto na 61,7 centi, dok je duonica Instituta “Simo Milošević” blago pala na 30,48 EUR.

Premijer Duško Marković kazao je ove sedmice da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna da podrži projekat rekonstrukcije crnogorskih aerodroma i mnoge druge projekte u oblasti turizma, poljoprivrede i privatnog sektora.

On je, nakon konferencije za zapadni Balkan u Londonu, rekao da je EBRD u ovom trenutku zaista snažno zainteresovana da podrži investicije u oblasti energetike, generalno obnovljivih izvora i zelene energije.

“Spremni su da podrže projekat rekonstrukcije naših aerodroma, bilo da je to po modelu koncesije ili nekom drugom modelu i naravno mnoge druge projekte u oblasti turizma, poljoprivrede i privatnog sektora”, naveo je Marković.

Akcija Trenda zadržala se na prošlosedmičnih 4,91 cent.

Državnim obveznicama trgovano je za 27,69 hiljada EUR, dok je promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio 12,55 hiljada EUR.

Ove sedmice održana je treća ovogodišnja aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana, na kojoj su prodati državni zapisi za 18 miliona EUR, po prosječnoj stopi od 0,94 odsto.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 30 miliona EUR, a iznos dostavljenih ponuda 18 miliona, koliko je i prihvaćeno.

Najčitanije