fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad prometa i suprotni smjerovi indeksa

Pad prometa i suprotni smjerovi indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad prometa i suprotni smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u drugom kvartalu pao 20,2 odsto.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 neznatno je porastao na 655,65 poena, dok je MONEX oslabio 0,14 odsto na 9.880,65 bodova.

Promet, realizovan kroz 18 transakcija, iznosio je 63,21 hiljadu EUR i bio je 7,4 odsto manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su dionice Citadel group, koje su na kraju trgovanja koštale 68,5 centi.

Rasle su akcije Crnogorskog Telekoma neznatno na 1,17 EUR, dok su dionice Elektroprivrede (EPCG) i Budvanske rivijere ostale na prošlosedmičnom nivou od tri EUR, odnosno 5,2 EUR.

Akcionari Crnogorskog Telekoma ove sedmice su odlučili da se dio prošlogodišnje neto dobiti, u iznosu od 1,89 miliona EUR, odnosno četiri centa po akciji, isplati dioničarima na ime dividende.

Dioničari su odlučili i da se preostali dio dobiti, u iznosu od 2,4 miliona EUR, raspodijeli u zadržanu dobit o čijoj će eventualnoj isplati, u zavisnosti od finansijske pozicije kompanije, biti odlučivano na prvoj narednoj Skupštini akcionara.

Na berzi je ove sedmice trgovano i akcijama Industriaimport-Industriaimpexa, Gornjeg Ibra i Montepranzo-Bokaprodukta, koje su u petak koštale 12,3 EUR, odnosno četiri EUR i 3,7 EUR. Dionice Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Port of Adrie sedmice su završile na 52,76 centi, odnosno 11,6 centi.

Sedmicu je, kada je u pitanju ekonomija, obilježila informacija da je crnogorska ekonomija u drugom kvartalu pala 20,2 odsto, odnosno da je, prema preliminarnim podacima Monstata, BDP iznosio 900,5 miliona EUR.

Izvještaj je pokazao da je prosječan pad ekonomije u zemljama EU iznosio 14 odsto, a da nijedna evropska zemlja nije zabilježila rast. U drugom kvartalu su veći pad ekonomije od Crne Gore imale samo Velika Britanija 22,8 odsto i Španija 22,1 odsto.

Od zemalja iz susjedstva, Srbija je imala pad od 6,4 odsto, Sjeverna Makedonija 12,7 odsto, Slovenija 13 odsto i Hrvatska 15,1 odsto.

Monstat je ove sedmice objavio i da je vrijednost minimalne potrošačke korpe u avgustu iznosila 641,8 EUR, što je 0,1 odsto više u odnosu na jul.

“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 277,4 EUR, što je 0,1 odsto više u odnosu na jul”, navodi se u saopštenju.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge bili 364,4 EUR, što je 0,1 odsto više u odnosu na jul.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Sedmicu je, između ostalog, obilježio i požar na Karabuškom polju, u kojem je preduzećima Dadi i “Đečević”, koja zapošljavaju oko 200 ljudi, pričinjena velika materijalna šteta.

Predstavnici Privredne komore (PKCG), Vlade i Glavnog grada, obišli su mjesto na kojem su u požaru izgreli objekti kompanija i najavili pomoć, kako bi održale privredne aktivnosti i što prije krenule putem oporavka

Ove sedmice je objavljeno i da je Ministarstvo finansija završilo konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi za period od naredne do 2023. godine, jednog od najvažnijih srednjoročnih strateških dokumenata, koji će biti osnov ekonomske politike u naredne tri godine.

Taj dokument priprema odlazeća Vlada u tehničkom mandatu, dok traju pripreme za formiranje nove izvršne vlasti koja treba da bude izabrana u narednih 30 dana.

Rok za usvajanje tog dokumenta i slanje Evropskoj komisiji je kraj godine, a Ministarstvo finansija je 7. septembra objavilo javni poziv za konsultacije koje su trajele do 23. septembra.

Najčitanije