fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa u sedmici pojačanih preventivnih aktivnosti zbog koronavirusa

Pad indeksa u sedmici pojačanih preventivnih aktivnosti zbog koronavirusa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Indeksi Montenegorberze pali su u sedmici u kojoj je crnogorska Vlada, zbog koronavirusa, uvela stroge preventivne mjere, koje, između ostalog, podrazumijevaju zabranu putovanja u najpogođenije zemlje, zatvaranje škola i vrtića i zabranu okupljanja.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je dva odsto na 763,81 poen, a MONEX indeks neznatno na 11.194,17 bodova.

Promet, realizovan kroz 121 transakciju, iznosio je 602,41 hiljadu EUR i bio je dva puta veći od prošlosedmičnog.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je odluku da se od ponedjeljka, na najmanje 15 dana, prekine rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zabranilo je sva javna okupljanja u Crnoj Gori, posjete u bolnicama i zatvorima, i uplovljavanje svih kruzera i jahti.

U Crnoj Gori još nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali su zdravstvene vlasti ipak uvele stroge preventivne mjere koje imaju za cilj da maksimalno odlože pojavu virusa i da se zdravstveni sistem bolje spremi.

Koronavirus, koji hara Evropom, izazvao je turbulencije na berzanskim tržištima, kao i u sektorima trgovine i turizma. Stanje je najteže u Italiji, gdje je komplatna država stavljena u karantin.

Italija i Španija su čak u petak ograničile trgovinu dionicama kako bi obuzdale snažan pad cijena zbog straha od epidemije koronavirusa.

Strah od širenja koronavirusa osjetio se i u Sjedinjenim Američkim Državam (SAD) nakon što je američki predsjednik, Donald Trump, uveo vanredno stanje. Trgovanje na Wall street-u je u ponedjeljak čak bilo obustavljeno, nakon što je indeks S&P potonuo sedam odsto.

U Crnoj Gori je Unija poslodavaca zatražila hitno sazivanje vanredne sjednice Socijalnog savjeta, u cilju pravovremenog planiranja i reagovanja na očekivane posljedice koronavirusa.

UPCG je u dopisu upućenom predsjedniku Socijalnog savjeta predložila da, uz socijalne partnere, sjednici prisustvuju i predstavnici ministarstava zdravlja, ekonomije i finansija.

“Pravovremeno reagovanje i zajedničko djelovanje članova Socijalnog savjeta i resornih ministarstava ima za cilj kreiranje neophodnih mjera podrške održivosti preduzeća i očuvanju radnih mjesta”, kazali su predstavnici UPCG.

Akcija Jugopetrola pala je pet odsto na 10,3 EUR, Crnogorskog Telekoma 4,9 odsto na 1,35, Elektroprivrede tri odsto na 3,56, kompanije Sveti Stefan hoteli Budva 2,9 odsto na 3,3 EUR, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 0,6 odsto na 61,6 centi.

Poskupile su dionice Barske plovidbe 20 odsto na 2,4 EUR, Instituta “Simo Milošević” sedam odsto na 30, Mimoze Tivat 3,7 odsto na 1,4, Budvanske rivijere 0,8 odsto na 6,35 EUR.

Ojačala je i Luka Bar 0,7 odsto na 26,07 centi.

Kompanija Plantaže, čije akcije su ove sedmice porasle 2,3 odsto na 8,9 centi, saopštila je da je uplatom 3,3 miliona EUR izmirila sve poreske obaveze i da više nema dug prema Poreskoj upravi po bilo kom osnovu.

Predstavnici Plantaža su kazali da su na taj način izmirene i obaveze proistekle iz reprograma poreskog duga, čime su Plantaže stekle pravo da se nađu na Bijeloj listi poreskih obveznika.

“Sve poreske obaveze kompanije Plantaže izmirene su iz tekućih sredstava poslovanja. Ovo je jasan odgovor svima koji su iz ličnih, partijskih i drugih interesa, prosto zlonamjerno, medijski špekulisali i pokušavali da relativizuju očigledne uspjehe Plantaža”, kazali su predstavnici kompanije.

Cijenu nijesu mijenjale akcije Marine Bar i Jadran perasta i ostale su na dva odnosno 2,45 EUR.

Nepromijenjene su bile i cijena dionica kompanija Napredak i Održavanje željezničkih voznih sredstava, 3,5 centi odnosno 2,48 centi.

Eurofond je oslabio na 0,36 centi, dok je Trend zadržao prošlosedmičnu cijenu na 4,91 cent.

Ove sedmice je saopšteno i da će Nova banka, nakon uspješne promjene vlasništva, nastaviti poslovanje u Crnoj Gori pod imenom Adriatic banka.

Iz Adriatic banke su saopštili da brend i novi vizuelni identitet banke oslikava strategiju adekvatno strukturirane, sigurne i pouzdane institucije, koja će nastojati da izađe u susret savremenim težnjama klijenata.

“Adriatic banka će svoju vezu sa klijentom graditi na povjerenju, a novi brend i vizuelni identitet rezultat su procesa novog i značajno boljeg pozicioniranja i to kao banke okrenute klijentu”, navodi se u saopštenju.

Novu banku je kompanija Azmont Investment, koja gradi luksuzni rizort Portonovi, sredinom januara prodala američkom Adriatic Capital LLC-u.

Kupoprodajna blok transakcija je obavljena na Montenegroberzi.

Ukupan promet na Montenegroberzi u februaru je iznosio 1,37 miliona EUR i bio je oko 82 odsto manji nego u januaru.

U poređenju sa februarom prošle godine, promet je veći 100 odsto.

Za 20 dana trgovanja u februaru zaključene su 252 transakcije.

Oko 69 odsto od ukupnog prometa, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je trgovinom dionicama Luke Bar, Swiss osiguranja, Jugopetrola, Hipotekarne banke i Štamparije “Obod”.

Najveći rast cijene u februaru, od 680 odsto, zabilježile su akcije kompanije Crnagoraputa. Dionice preduzeća Izbor Bar zabilježile su najveći pad vrijednosti, od 80 odsto.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana februara iznosila je 3,44 milijarde EUR i bila je oko 13,52 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...