fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad indeksa na Wall Streetu

Pad indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon što je objavljeno da je u drugom tromjesečju američka privreda zbog koronakrize najviše pala u istoriji, a ulagače je uznemirila ideja o odgađanju predsjedničkih izbora.

Dow Jones oslabio je 225 bodova ili 0,85 odsto, na 26.313 poena, dok je S&P 500 pao 0,37 odsto, na 3.246 bodova. Nasdaq indeks porastao 0,43 odsto, na 10.587 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa uslijedio je nakon što je objavljeno da je američka ekonomija u drugom tromjesečju potonula 32,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je njegov najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada su se počeli voditi podaci.

Takav pad BDP-a trostruko je veći od prijašnjeg rekordnog pada od deset odsto u drugom tromjesečju 1958. godine.

A kako je u prvom tromjesečju BDP pao pet odsto, najveća svjetska ekonomija i zvanično je uronila u recesiju, čime je u SAD-u završen istorijski najduži period ekonomskog uzleta, koji je trajao 11 godina.

Uz to, splasnula je i nada ulagača u brzi oporavak ekonomije, nakon što je objavljeno da je prošle sedmice broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima ponovno porastao.

To je posljedica usporavanja procesa ponovnog pokretanja ekonomskih aktivnosti u nekoliko saveznih država zbog daljeg širenja koronavirusa.

Ulagače je uznemirila i ideja predsjednika Donalda Trumpa o odlaganju predsjedničkih izbora zakazanih za 3. novembar, što su odbacili i vodeće demokrate i republikanci.

Ipak, do kraja trgovanja gubici Dow Jones i S&P 500 indeksa znatno su ublaženi jer su porasle cijene dionica tehnoloških divova Applea, Alphabeta, Amazon.coma i Facebooka uoči objave njihovih kvartalnih poslovnih izvještaja.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove podsticajne mjere, vrijedne bilion USD.

Taj bi dogovor trebalo da bude postignut do kraja sedmice, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

Uz to, ulagači se nadaju i novim podsticajnim mjerama američke centralne banke, ako to bude potrebno.

Uprkos padu, Wall Street je na putu dobitaka četvrti mjesec zaredom.

U martu su zbog izbijanja koronakrize berzanski indeksi oštro pali, međutim posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Zahvaljujući tome, Nasdaq indeks kreće se oko najviših nivoa u istoriji, dok je S&P 500 indeks od svog rekordnog nivoa, dostignute krajem februara, udaljen samo oko četiri odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE oslabio je 2,31 odsto, na 5.989 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,45 odsto, na 12.379 poena, a pariski CAC 2,13 odsto, na 4.852 boda.

Najčitanije