fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa MONEX oko sedam odsto

Pad indeksa MONEX oko sedam odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa MONEX od oko sedam odsto i skroman promet obilježili su posljednju radnu sedmicu u prošloj godini na Montenegroberzi, u kojoj je u Skupštini usvojen ovogodišnji budžet.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ostao je nepromijenjen na 764,72 poena, dok je MONEX pao 7,5 odsto na 9.867,37 bodova.

Promet, realizovan kroz svega pet transakcija, iznosio je 1,34 hiljade EUR i bio je 222 puta manji od prošlosedmičnog.

Poslanici Skupštine usvojili su u srijedu Zakon o budžetu za ovu godinu. Za usvajanje budžeta glasala su 42 poslanika, dok je 30 bilo protiv. Usvojena je i odluka o zaduživanju Crne Gore.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je na sjednici, uoči glasanja o budžetu, usvojio amandmane Vlade kojima se u dijelu primitaka vrši umanjenje od akciza za 18 miliona EUR i poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 15 miliona EUR.

Sastavni dio je postao i amandman kojim se državi u ovoj godini omogućava zaduženje do iznosa od 70 miliona EUR za potrebe finansiranja deficita, putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim insitucijama, sa domaćim i/ili stranim bankama, kroz emisiju obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Budžet, na koji je bilo podnijeto čak 173 amanadmana, projektovan je na oko 2,46 milijardi EUR.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, prethodno je povukao iz budžeta stavke o zaduženju od 500 miliona i 900 miliona, što je bio uslov da ga podrži Odbor. Spajić je tada najavio da će izvršna vlast povući sve svoje amandmane, ali i odbiti ostale kao predlagač.

On je kasnije ipak prihvatio amandmane poslanika vrijedne 65 miliona EUR.

Skupština je usvojila dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se predviđa povećanje penzija od 1. septembra ove godine.

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je da će Vlada podnijeti ostavku, ako se budžet ne pokaže održivim do juna.

Skupština je usvojila izmjene i dopune Zakona o radu, kojima se minimalna zarada od danas povećava sa 250 EUR na 450 EUR. Uz povećanje minimalne zarade, program Evropa sad predviđa i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, uvođenje neoporezivog dijela bruto zarade od 700 EUR i progresivno oporezivanje zarada iznad hiljadu EUR.

Poslanici međutim nijesu usvojili izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je bilo predviđeno uvođenje novih akciza i povećanje postojećih na takozvane štetne proizvode.

Na tržištu kapitala posljednje sedmice u prošloj godini nije bilo značajnijih transakcija, što je karakteristično za kraj godine kada se tržište smiruje.

Trgovano je akcijama Izbora Bar, Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje i Mehanizacije i programata koje su ostale na 0,04 centa, 40 centi i 1,5 EUR.

Ove sedmice održan je i tradicionalni sastanak privrednika sa premijerom u Privrednoj komori (PKCG).

Predsjednica te asocijacije, Nina Drakić, ocijenila je da crnogorski privrednici podnose veliko breme krize koja je na iskušenje stavila stabilnost njihovih kompanija.

Ona je dodala da je imperativ diversifikovanje ekonomije, kao preduslov jačanja otpornosti privrede na eksterne šokove.

Krivokapić je naveo da Crna Gora mora da ide ubrzanim ekonomskim rastom i razvojem, a da bi se to obezbijedilo treba da postoji inovativan, pametan, održiv i inkluzivan pristup.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...