fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad indeksa i skroman promet

Pad indeksa i skroman promet

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i skroman promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, najavio da će od 15. decembra, zbog nepostizanja dogovora sa Elektroprivredom (EPCG) oko cijena struje, početi fazno gašenje Kombinata aluminijuma (KAP).

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 1,6 odsto na 767,2 poena, a MONEX 1,1 odsto na 10.581,75 bodova.

Promet, realizovan kroz 39 transakcija, iznosio je 79,68 hiljada EUR i bio je 3,8 puta manji nego prethodne sedmice.

Pejović je na konferenciji za novinare u srijedu najavio fazno gašenje KAP-a i poručio da je to njegova konačna odluka i da neće ni sa kim da pregovara.

To se dešava nakon 50 godina rada KAP-a i osam godina od kada njime upravlja kompanija Uniprom.

Gašenje je najavljeno zbog visokih cijena struje koje će važiti od 1. januara, kada Unipromu ističe ugovor sa EPCG.

Cijena električne energije za KAP trenutno iznosi 45 EUR po megavat satu (MWh), uz porez na dodatu vrijednost (PDV), dok posljednjih mjeseci na međunarodnim berzama ona dostiže i 250 EUR.

Pejović je rekao da je EPCG prvo ponudila cijenu struje od 120 EUR po MWh plus PDV, a kasnije još visočiju cijenu od 127 EUR po MWh.

On je objasnio da su imali ugovor sa EPCG o isporuci struje za ovu godinu, koji je, kako tvrdi, automatski trebalo da se produži na narednu, pod istim uslovima kao što imaju sada.

Pejović se osvrnuo na tvrdnje iz EPCG da bi, u slučaju da odobre dosadašnju cijenu struje KAP-u, bili u višemilionskom minusu, te da bi to, kako su naveli, palo na teret građana.

„EPCG sve vrijeme manipuliše informacijom da će ukoliko zadrže normalnu cijenu struje prema KAP-u, biti u minusu 80 do 100 miliona. Mi protiv građana nikada nećemo raditi, a vjerujem da će u EPCG, s obzirom da će gašenjem KAP-a imati 100 miliona viška, ovaj profit podijeliti sa građanima na način što će im od januara smanjiti cijenu struje 50 odsto“, rekao je Pejović.

Oglasili su se premijer Zdravko Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, koji su poručili da Vlada želi da na najoptimalniji način riješi problem između KAP-a i EPCG, ali je potrebno da se sjedne za pregovarački sto i da svaka strana napravi korak naprijed.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da je aktuelna vlast doprinijela da se ugasi i posljednji ozbiljni industrijski subjekt u Crnoj Gori – KAP, dok su iz Privredne komore (PKCG) naveli da su zabrnuti zbog najavljenog zatvaranja fabrike i pozvali na nastavak pregovora i iznalaženje održivog rješenja koje će osigurati očuvanje radnih mjesta.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na državu da nađe rješenje kako se KAP ne bi ugasio i dala punu podršku namjerama radnika da sačuvaju fabriku, dok su radnici КAP-a najavli na zboru na kojem je u četvrtak bilo oko 250 zaposlenih, da neće gasiti fabriku od 15. decembra.

Vlada je u četvrtak, dan nakon zvanične najave o gašenju, raspravljala o sudbini КAP-a, a prema nezvaničnim informacijama, spominjala se i mogućnost da fabriku preuzime EPCG.

To je potvrdo član Odbora direktora Uniproma, Zoran Vukčević, koji je u petak kazao da je Pejović ponudio da EPCG na godinu preuzme KAP bez naknade, a da preuzme sav profit.

Pejović je danas dostavio EPCG ponudu i čeka odgovor predstavnika elektro-energetske kompanije.

Kada je u pitanju tržište kapitala ove sedmice, Crnogorski Telekom je gubio 13 odsto na 1,13 EUR, Jugoinspekt 10,3 odsto na 35, Prva banka deset odsto na 27,8, Marina Bar 8,3 odsto na dva EUR.

Pojeftinila je i akcija Instituta “Simo Milošević” 6,3 odsto na 25 EUR, Elektroprvrede šest odsto na tri i kompanije Sveti Stefan hoteli Budva 3,2 odsto na tri EUR.

Gubili su i Željeznički prevoz deset odsto na 3,42 centa, Luka bar osam odsto na 31 i Port of Adria 2,5 odsto na 11,7 cent.

Ojačali su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) četiri odsto na 88,47 centi i Jugopetrol 0,9 odsto na 10,65 EUR.

Cijenu akcije zadržali su Preduzeće za građevinski nadzor laboratorijska ispitivanja 49,9 EUR, Budvanska rivijera šest EUR, Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 1,14 centi, Utip Crna Gora 12,5 centi i Napredak Kotor dva centa.

Ove sedmice su i predstavnici Vlade održali konferenciju povodom prve godine rada izvršne vlasti.

Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da će ova Vlada ostati zapamćena kao jedna od najuspješnijih u istoriji Crne Gore, jer ona, umjesto politika, nudi programe za boljitak društva.

„Predlog budžeta za narednu godinu je napravljen toliko dobro da može da bude održiv“, poručio je Krivokapić na prezentaciji.

On je dodao da ova Vlada nudi programe za boljitak Crne Gore, zbog čega je naišla na kritike političara, ali je pokazala da su programi bolji od politike.

Ove sedmice je jedan od direktora italijanske kompanije Pizzarotti, koja je bila glavni izvođač radova na projektu Portonovi, Antonio Facchinetti, priveden po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Italijanska firma navodno je izvukla preko 21 milion EUR iz Crne Gore preko povezanih firmi, dok je podizvođačima koji su bili angažovani na projektu ostala dužna milionske svote.

On je pušten da se brani sa slobode nakon saslušanja u SDT-u.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije