fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad energetskog sektora pritisnuo indekse

Pad energetskog sektora pritisnuo indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – S&P 500 indeks na Vol stritu u četvrtak je pao, jer su ulagače na oprez navele poruke Federalnih rezervi (Fed), a pod najvećim pritiskom bio je energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Dow Jones je ojačao 0,04 odsto na 26.191 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,25 odsto na 2.806 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 odsto na 7.530 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su dan ranije ti indeksi skočili više od dva odsto, jer su ulagači odahnuli nakon izbora za američki Kongres, u četvrtak su ih pokolebale poruke sa sjednice zvaničnika američke centralne banke.

Fed, doduše, nije povećao ključne kamatne stope, kao što se očekivalo, ali je saopštio da snažan rast zapošljavanja i potrošnje domaćinstava podržava rast ekonomije, ali da poslovne investicije usporavaju nakon prethodnog snažnog rasta. To bi moglo da znači da bi rast ekonomije uskoro mogao da uspori.

Osim toga, sve ostalo u saopštenju Fed-a bilo je u skladu s očekivanjima, pa analitičari vjeruju da će centralna banka u decembru četvrti put ove godine povećati ključne kamate 0,25 procentnih bodova, jer bi snažan rast ekonomije mogao podstaći jačanje inflacije.

To je razočaralo dio ulagača koji su očekivali da će Fed ublažiti stavove o kamatama, nakon što je predsjednik Sjednjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, nedavno oštro kritikovao politiku povećanja kamata, pa čak kazao i da je “Fed poludio”.

„Fed je poručio da jedan dio ekonomije usporava, ali nije odstupio od poruka o postepenom povećanju kamata. U saopštenju nema ništa od onoga čemu se tržište nadalo. Mislim da Fedove poruke ostaju nepromijenjene u smislu daljeg povećanja kamata”, kazao je Jamie Cox, partner u kompaniji Harris Financial Group.

Zahvaljujući tome, među najvećim dobitnicama u četvrtak su bile dionice banaka, jer bi povećanje kamata doprinijelo rastu njihove profitabilnosti. S&P indeks tog sektora ojačao je 0,4 odsto.

S druge strane, najviše su, u prosjeku 2,2 odsto, potonule cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Uprkos američkim sankcijama Iranu, što je umanjilo izvoz nafte iz te zemlje, cijene su pod pritiskom zbog povećanja proizvodnje svih najvećih svjetskih proizvođača, od SAD-a, preko Rusije, do Saudijske Arabije.

Zbog toga je cijena nafte na američkom tržištu u posljednjih mjesec pala više od 20 odsto, što znači da je uronila u područje “medvjeda”, 20 odsto ispod njenog prethodnog najvišeg nivoa, pa bi i idućih dana mogla biti pod pritiskom.

I na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,33 odsto na 7.140 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,45 odsto na 11.527 bodova, a pariski CAC 0,13 odsto na 5.131 bod.

Najčitanije

Njemački novinari se upoznali sa raznovrsnom ponudom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemački mediji su tokom aprila, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO),...