fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad dolara na svjetskim tržištima

Pad dolara na svjetskim tržištima

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je pala, nakon dvije sedmice rasta, u uslovima poboljšanog raspoloženja na finansijskim tržištima u pogledu rizika i snažnih zarada kompanija.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,63 odsto, na 90,45 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,45 odsto, na 104,93 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta oslabila je i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,6 odsto, na 1,2118 USD.

Dolar je oslabio jer je na finansijskim tržištima povećana sklonost prema riziku, zahvaljujući optimizmu investitora zbog monetarnih i fiskalnih podsticaja američkoj ekonomiji, kao i snažnih dobiti kompanija.

Investitori se nadaju da će američki Kongres uskoro prihvatiti paket velikih fiskalnih podsticaja, vrijedan 1,9 biliona USD, koji predlaže novi američki predsjednik Joe Biden, povrh više od četiri biliona USD koje je već odobrila prethodna administracija.

Međutim, podijeljeni su oko toga kako će ti podsticaji uticati na dalje kretanje kursa dolara.

Neki, naime, smatraju da će dolar jačati jer bi oporavak američke ekonomije trebalo da bude brži od ostalih zemalja, dok drugi smatraju da će podsticaji ojačati globalnu reflaciju, odnosno povećavati ponuda novca kako bi se podstakla blaga inflacija te oživjele ekonomske aktivnosti. A to će, ipak, povećati apetit za ulaganje u rizičnu imovinu nauštrb dolara.

Čelnik amričke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jerome Powell poručio je da bi ključne kamatne stope u SAD-u kroz duže vrijeme mogle ostati niske, napomenuvši da se o ublažavanju krajnje popustljivih mjera tek može početi razmišljati nakon što inflacija dosegne najmanje dva odsto.

U januaru je stopa inflacije u SAD-u usporila na 1,4 odsto na godišnjem nivou.

Najveći dobitnik od slabljenja dolara bile su kriptovalute, pri čemu je vrijednost bitcoina početkom sedmice dostignula rekordnih 48 hiljada USD, nakon što je kompanija Tesla objavila da je uložila oko 1,5 milijardi USD u tu kriptovalutu i da će početi prihvatati plaćanje njenih automobila i drugih proizvoda u bitcoinima.

Do kraja sedmice cijena bitcoina spustila se na 47,36 hiljada USD.

Bitcoin je od početka godine već u plusu 62 odsto, nakon skoka od 300 odsto u prošloj godini, jer investitori traže alternativu američkoj valuti budući da Fed drži kamatne stope na nuli.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...