fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijene aluminijuma na berzi

Pad cijene aluminijuma na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijena aluminijuma, najznačajnijeg crnogorskog izvoznog proizvoda, na međunarodnoj LME berzi u stalnom je padu u posljednja dva mjeseca i u petak je iznosila 1,58 hiljada USD za tonu.

Cijena tone aluminijuma oslabila je oko 230 USD u odnosu na kraj januara, pišu Vijesti.

Izvoz aluminijuma prošle godine je vrijedio skoro 70 miliona EUR i činio je 20 odsto ukupnog izvoza Crne Gore.

Iz kompanije Uniprom, koja upravlja proizvodnjom u Kombinatu aluminijuma, na pitanje Vijesti u kom obimu im pad cijene metala ugrožava poslovanje i da li očekuju da će postojeće stanje potrajati, odgovorili su da analiziraju sve ulazne i izlazne podatke i da će se nakon toga obratiti javnosti.

Pandemija koronavirusa u mnogm zemljama je paralizovala industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, zbog čega je značajno smanjena potražnja za aluminijumom. Takođe, narušeni su lanci snabdijevanja, što dodatno otežava trgovinu tim metalom.

Cijena aluminijuma bila je u padu i prije pandemije, ali je njeno izbijanje ubrzalo pad cijena ispod granice isplativosti proizvodnje. Sredinom 2008. godine cijena tone tog metala iznosila je i preko 2,3 hiljade i od tada je u stalnom padu.

U posljednjih sedam dana, od kada automobilska industrija u Evropi prekida proizvodnju i kako mnoge zemlje uvode ograničenja i za uvoz robe, dnevni pad cijena tone aluminijuma iznosi i do 30 USD.

Najčitanije