fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad cijena nafte pritisnuo indekse

Pad cijena nafte pritisnuo indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u utorak su pale treći dan zaredom, a pod najvećim pritiskom bio je energetski sektor jer su cijene nafte pale više od sedam odsto, što je njihov najveći dnevni gubitak u dvije i po godine.

Dow Jones je skliznuo 0,4 odsto na 25.286 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,15 odsto na 2.722 bod. Nasdaq indeks ostao je nepromijenjen, na 7.200 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja cijene dionica su porasle zahvaljujući vijesti da će ministar finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Steven Mnuchin i kineski zamjenik premijera nastaviti pregovore o trgovini.

To je oživjelo nade ulagača u trgovinski dogovor između Pekinga i Vašingtona, za koji je potrebno sačekati kraj mjeseca kada će se američki predsjednik Donald Trump i kineski Xi Jingping sastati na skupu 20 najvećih svjetskih ekonomija.

Entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo najviše zbog oštrog pada cijena dionica u energetskom sektoru, 2,4 odsto, koji se našao pod pritiskom pada cijena nafte. Cijena barela na američkom tržištu potonula je 7,1 odsto na oko 55,5 USD, što je njen najveći dnevni gubitak u posljednje dvije i po godine.

Cijene nafte su već sedmicama pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od rasta proizvodnje “crnog zlata” u SAD-u i nekim drugim najvećim svjetskim proizvođačima, dok se, s druge strane, rast najvećih svjetskih ekonomija usporava, što znači da bi mogla oslabiti potražnja za energentima.

Od početka oktobra, kada su dostigle najviše nivoe u četiri godine, cijene nafte su potonule više od 20 odsto, pa se sada kreću na najnižim nivoima od marta. Tako je na Vol stritu nastavljeno nestabilno trgovanje, koje obilježava posljednje sedmice.

U oktobru su na najvećoj svjetskoj berzi cijene dionica oštro pale, jer ulagači nijesu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i povećanja kamata američke centralne banke.

Početkom novembra tržište se ponešto oporavilo, posebno nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta. Međutim, posljednjih dana tržište ponovo pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u oktobru izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

Na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 odsto na 7.053 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,3 odsto na 11.472 boda, a pariski CAC 0,85 odsto na 5.101 bod.

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...