fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte prema 68 USD

Pad cijena nafte prema 68 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS)- Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 68 USD budući da trgovce zabrinjava kontinuirano naglo širenje zaraze covidom 19 u Indiji, koje je zasjenilo oštar pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,46 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 65,05 USD, prenosi SEEbiz.

Nada da je smrtonosni drugi talas koronavirusa u Indiji blizu vrhunca okopnila je budući da je vlada izvijestila o novom najvećem broju novozaraženih i smrtnih slučajeva od izbijanja pandemije. Virus se sada širi iz gradova u sela u drugoj zemlji u svijetu po broju stanovnika.

“Rekordne brojke novih slučajeva zaraze u Indiji udarna su vijest u medijima, potpirujući bojazni da bi oporavak potražnje mogao usporiti”, tumače analitičari Commerzbanka.

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je ublažavanje ograničenja u Evropi i pad američkih zaliha sirove nafte.

Američke zalihe sirove nafte pale su u prošloj sedmici osam miliona barela, više nego što se očekivalo, odražavajući pojačanu preradu u rafinerijama i veći izvoz, objavila je u srijedu američka vlada.

Analitičare je razočarala slabašna potražnja za benzinom, koja se ogledala u blagom rastu zaliha u prošloj sedmici.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saoppštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 68,2 USD, što znači da je porasla 1,53 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...