fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte prema 35 USD

Pad cijena nafte prema 35 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 35 USD zbog slabe američke potražnje za gorivom, straha od drugog talasa epidemije koronavirusa u Južnoj Koreji i pogoršanih odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela za isporuke u julu pala je 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,57 USD. U istom je iznosu smanjena i u ugovorima za isporuke u avgustu, kojima se više trgovalo, spustivši se na 35,31 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 32,88 USD.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj američke vlade koji je pokazao nagli skok zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, 7,9 miliona barela.

Potražnja za gorivom još je slaba uprkos ukidanju ograničenja putovanja koja su uvedena u mnogim zemljama kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Tržište zabrinjava i rasplamsavanje napetosti između SAD-a i Kine zbog kineskog predloga zakona o sigurnosti u Hong Kongu.

Pažnja se postepeno okreće redovnom sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi trebalo da bude održan u drugoj sedmici juna.

Saudijska Arabija i neke članice OPEC-a razmatraju produženje sporazuma o smanjenju snabdijevanja za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno na drugu polovinu godine, ali još nijesu dobile podršku Rusije.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 28,45 USD, što znači da je bila 58 centi niža nego u prethodnom trgovinskom danu.

Najčitanije